„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán " tényszerű butaságokat" mondott a kereszténységről

30/01/2023 12:54

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Sátáninak nevezték Orbán Viktor egyházakkal kapcsolatos gondolatait a Reggeli gyorsban. Orbán a legutóbbi világmegváltó gondolatait zárt körben, vele szimpatizáló külföldi újságírók előtt mondta el, csakhogy azóta az erről a beszélgetésről szóló cikkek közül alig maradt olyan, amit ne módosítottak volna az újságok aszerint, hogy Orbán azt mondta-e, kontextusában más értelemben mondta-e, vagy hogy éppen csak viccelt. A vallásokkal kapcsolatos mondatait egyelőre még nem módosították, viszont azok meg tényszerű butaságok – állítja Gégény István, a Szemlélek blog alapítója.

2023. január 30. Reggeli gyors - részlet 2023.01.30. Gégényi István
07:37
00:00

Orbán Viktor sok egyéb mellett a múlt kedden az irodájában több külföldi újságírót fogadott, akikkel zárt körben arról beszélt, hogy szerinte milyen irányban változik a világ. A beszéd alapján írt cikkek botrány kavartak, a magyar kormányfővel kifejezetten szimpatizáló amerikai The American Conservative szerzőjének, főszerkesztőjének például olyannyira el kellett a saját cikkétől határolódnia, hogy a cikket át is kellett írnia, ami Magyarország és az EU, illetve a nyugati országok és Oroszország kapcsolatáról szóltak.

Volt a beszélgetésnek azonban egy olyan része is, amikor Orbán az egyházakról értekezett, és az amerikai újság szerint azt mondta, hogy a legtöbb reménye az ortodoxokban van, "mert azok nem vitatkoznak, hanem hisznek, míg a protestánsok és a katolikusok állandóan vitatkoznak, és nem hisznek annyira". Legalábbis Rod Dreher, a The American Conservative-ban ezt írta, továbbá azt, hogy Orbán szerint ha Európa fenn akar maradni, vissza kell térnie a hithez, mert ami az utóbbi három évtizedben felépült ott, az szembe megy az emberi természettel, és össze fog omlani. 

A magyar kultúra napja - Ünnepség Szatmárcsekén
 
Illusztráció
 
Szatmárcseke, 2023. január 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteleten a szatmárcsekei református templomban.
 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

A Szemlélet blog alapítója Gégény István, mindezeket érdekes gondolatoknak nevezte, hozzátéve, hogy azt pontosan nem lehet tudni, hogy a magyar miniszterelnök mit mondott, hiszen ez az a cikk, amit már párszor már megváltoztattak. Megjegyezte Gégény, hogy nem is híve annak, ha egy vezető politikus ilyesformában - tehát zárt körben elmondva, majd szivárogtatva - küldjön a nyilvánosságnak üzenetet, szerinte ha valamit mondani szeretne, például vallási témában, akkor az lenne a módja, ha kiáll egy mikrofon elé, és elmondja.

De szerinte bárhogy is hangozhatott el, ha valaki felekezeteket, vallásokat szembe akar állítani, össze akar ugrasztani, akkor az nem vall tiszta lélekre. Ezzel kapcsolatban elmpondta, az ilyet a vallásosak diabolosnak, a szétdobálónak nevezik, akit magyarul sátánként, ördögként ismerhetünk.

Gégény szerint ugyanis az ortodoxiának más felekezetekkel együtt megvannak az értékei, és szerinte gyerekes versengés, ha azt keresi valaki, hogy az egyik miért jobb mint a másik. Ezért, ha Orbán tényleg így mondta, hogy "az ortodoxok nem vitatkoznak, hanem hisznek, a többiek meg vitatkoznak", az tényszerű butaság

Gégény felhívta a figyelmet arra, hogy a szomszédunkban zajló háborúnak az "egyik mozgatórugója éppen az orosz és az ukrán ortodox egyház közötti vallási konfliktus". Az ukrán ortodoxok ugyanis függetlenedni szerettek volna az orosztól, és nem hivatalosan ki is mondták az autokefáliát, ami alapján saját rendelkezéseik és saját vezetőjók lenne, amit az oroszok viszont nem hajlandók elismerni. Gégény szerint így - sarkosan fogalmazva - az ortodoxok nem pusztán vitatkoznak, hanem hittestvérként ölik egymást.

Azért is tényszerű butaság, ami Dreher idéz Orbántól, mert egymással vitatkozni nagyon is keresztényi adottság. "A párbeszéd, az egyet nem értés nagyon is keresztényi dolog. Ennek az ellentétje, amikor bólogatás és egysíkúság van", és Gégény szerint az ortodoxokat is dinamikus beszélgetés jellemzi, megemlítette a zsinatjukat, ahol lehetőség van az egyet nem értésre.

Gégény szerint Orbánnak az a felvetése sem állja meg a helyét, hogy a keresztényeknek fel kell ébredniük, mert a kereszténység el fog tűnni a hi Európából, ugyanis ez nem találkozik Jézus szavaival. Gégény szerint semmi alapja nincs, hogy a keresztények féljenek ettől, hiszen "a kereszténységet nem politikusok és a hívők tartják fent, hanem a hit szerint Jézusból eredeztethető", ezért szerinte nem aggódni kell, és nem "megvédeni", hanem szeretniük kell istent.

Személy szerint nem tömegegyházban akar élni Gégény, aki szerint mennyiség helyett a minőségre lenne érdemes fókuszálni. Felelevenítette, hogy egy tavaly karácsonyi év végi eseményen, Varga László kaposvári megyéspüspök amikor arról kérdezték, hogy szerinte milyen lesz a jövő egyháza, azt mondta, az olyan kicsi, kovászszerű egyháznak nagyon örülne, ami hitelesen megéli az evangéliumot, és nagy hatással tud lenni azokra, akikkel találkozik.

Most Gégény szerint ezzel ellentétben Magyarországon és a világon máshol is túl pénzfókuszúan működik az egyház. Ennél hitelesebb lenne egy szerényebb, nem annyira hangos egyház, mondta a Szemlélek blog alapítőja.