„Klubrádió
A lényeg

Kirill pátriárka jobbkezének Budapest védett hely, zavartalanul üzletelhet

15/09/2022 15:31

| Szerző: Klubrádió

A hvg360 cikkében arról ír: ingatlanokat keres és banki ügyleteket intéz Budapesten a háborúpárti Kirill moszkvai pátriárka jobbkeze, Hilarion metropolita. Korábban úgy tűnhetett, hogy Hilariont lefokozták budapesti kinevezésével, azonban a titkosszolgálati forrásokból dolgozó Intelligence Online értesülései szerint Kirill azért akarta a védett helynek számító Budapestre küldeni Hilariont, mert ő a kiszemelt utódja, szó sincs száműzetésről.

A hvg360 cikke szerint ingatlanok után kutat és pénzügyekben is eljár Budapesten a háborúpárti Kirill moszkvai pátriárka jobbkeze, Hilarion metropolita, akitől politikai okok miatt nem tagadják meg a magyar hatóságok a vízumot, noha kapcsolatban áll az orosz biztonsági szervekkel. A hírszerzési témákra specializálódott Intelligence Online szerint azért is küldték éppen Magyarországra, mert itt védelmet élvez a nyugat-európai szankciókkal szemben.

Bár korábban úgy tűnt, hogy az orosz orotodox egyház magyarországi kormányzójává júniusban kinevezett Hilarion metropolitát lefokozták a Budapestre helyezésével, a titkosszolgálati forrásokból dolgozó Intelligence Online alapján a hvg360 csütörtökön arról írt: Hilariont azért küldték Magyarországra, mert egy olyan bizalmi embere a magyar kormány által megvédett Kirill patriárkának, aki a magyar fővárosban biztonságban lehet. Hilariont egyébként nem sokkal azután küldték Budapestre, hogy Orbán Viktor megvédte a szankcióktól Kirillt.

Az Intelligence Online értesülései szerint Hilarion már megérkezése után ingatlanokat keresett és banki ügyleteket intézett, miközben mozgását lekövetik a hatóságok. Az egyház ugyanis elkerülheti, hogy a szankciók miatt befagysszák a vagyonát. Ugyanakkor a magyar politikai és konzuli hatóságok körében a ki nem mondott szabály az, hogy nem lehet tőle megtagadni a vízumot vagy tartózkodási engedélyt. Az Intelligence Online szerint Kirill azért akarta védett helyre küldeni Hilariont, mert ő a kiszemelt utódja, és szó sincs budapesti száműzetésről – foglalta össze a 444.

Orbán Viktor és Hilarion metropolita találkozója
 
 Orbán Viktor miniszterelnök és Hilarion akkori volokalamszki metropolita találkozója a Karmelita kolostorban 2019. szeptember 6-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
 

Mint korábban mi is beszámoltunk róla, a magyar kormány erőteljes tiltakozása miatt az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka júniusban lekerült az Európai Unió szankciós listájáról. Az EU azzal vádolta a pátriárkát, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti. A szankciók számára vagyonbefagyasztást és utazási tilalmat jelentettek volna.

Kirill egy korábbi prédikációjában azt mondta, Oroszország nem támadott meg senkit és nem is akart háborút, csupán határait védte. Egy márciusi prédikációjában pedig a liberális nyugati értékeket – különös tekintettel a melegfelvonulásokra – tette felelőssé az orosz–ukrán háború kitöréséért. A melegfelvonulásoktól indulva eljutott addig, hogy egyfajta civilizációs háborúként állította be az oroszok ukrajnai invázióját.