„Klubrádió
Uniszex

Nők a hírekben

14/03/2024 11:57

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Szinte semmit sem változott a férfiak és nők szereplési aránya a hírműsorokban az elmúlt évtizedben. Ezt támasztja alá több nemzetközi és hazai kutatás is. A nők továbbra is keveset tűnnek fel szakértő és vezetői szerepben, és ha be is kerülnek a hírekbe, a legtöbb esetben elesettnek, törékenynek ábrázolják őket, és gyakran tesznek felesleges említést külsejükről vagy családi állapotukról.

2024. március 11. Uniszex (2024. március 11., hétfő 14:00)
51:43
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
A  nemek médiaszerepléséről több szervezet készített kutatást, többek között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség is. Utóbbi kutatásai alapján 2005 és 2010 között 12 százalékról 25 százalékra nőtt a nők szereplési aránya, míg a nemzetközi átlag 24 százalék körül mozgott. Az NMHH statisztikái szerint a nemek médiaszereplési arányai átlagosan négyötödös többséget mutattak a férfiak javára, annak ellenére, hogy a népesség több mint 52 százaléka nő. A legtöbb nő a kereskedelmi hírműsorokban jelent meg 2012 első félévében, az arány 29 százalék volt, míg a legkevesebb szereplési lehetőség a magazinműsorokban jutott a nőknek, mindössze 11,2 százalék. Névvel, beosztással a szereplők felét jelenítették meg, és ebben a kategóriában is a férfiakat vitték a prímet: 64 százalékuk kapott részletes bemutatkozási lehetőséget.

A férfiakat most is sokkal gyakrabban, 80-90 százalékos arányban láthatjuk politikai, gazdasági hírekben, vezető beosztású posztok nyilatkozóiként. Ez az adat különösen szomorú annak tükrében, hogy a nők társadalmi és közéleti szerepvállalása sokkal jelentősebb a hírmédiában bemutatott mértéknél. Tapasztalt, szakképzett nők már ekkor is sokan dolgoztak fontos pozíciókban, szakértőként mégsem őket hívták nyilatkozni, és ez a tendencia azóta sem változott érdemben.

Az Uniszex vendége, a Magyar Női Érdekervényesítő Szövetség elnöke, Sáfrány Réka szerint, ha szerepelnek is nők a hírekben, gyakran kapnak a külsejüket, családi állapotukat, gyengeségüket, elesettségüket, törékenységüket firtató jelzőket, amik gyakran teljesen irrelevánsak a hír szempontjából.

Uniszex
2024. március 11., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért