„Klubrádió
Uniszex

Otthon idegenben

14/02/2024 16:22

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Patrik három éves volt, amikor leendő anyukája először találkozott vele. Nem beszélt, de anyukája azt gondolta, biztosan nem foglalkoztak vele eleget, majd beindul ez. Azóta kiderült, Patriknak fejlesztésre van szüksége, itthon viszont falakba ütköztek. Az Uniszexben az édesanya, Franyó Anna mesélte el, hogyan kötöttek ki egy spanyol faluban.

2024. február 12. Uniszex (2024. február 12., hétfő 14:00)
51:51
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Franyó Anna egyedülállóként fogadott örökbe egy borsodi kisfiút. Az akkor hároméves Patrikról azóta sokminden kiderült. Például az, hogy nem mindig kapott nevelőszüleinél elég ennivalót. Hogy nehezen beszél. Sok szempontból le van maradva, és fejlesztésre van szüksége. És az is kiderült, hogy itthon Patrikra nem nyitott a rendszer. Hogy anyukája falakba ütközik, elutasítják, nem segítőkészek vele. Ezért Anna és Patrik nyakukba vették a világot, és meg sem álltak egy kis spanyol faluig, ahol helyben megkapnak mindent. Nyitottságot, befogadást, fejlesztést. 

Patrik három éves volt, amikor leendő anyukája először találkozott vele. Nem beszélt, de Anna azt gondolta, biztosan nem foglalkoztak vele annyit, amennyit kellett volna, beindul ez majd, ha hozzá kerül. A kisfiú most már iskolás, de aki nem ismeri, az még mindig nehezen érti, amit mond.

Anna Anya bevállalja néven blogot is vezet a kis család életéről.

Annának nem kellett sokat várnia annak idején Patrikra. Noha egyedülállóként jelentkezett örökbefogadásra, nem ragaszkodott ahhoz, hogy csecsemőt kapjon, ahogy nem számított a gyerek származása sem. Az előéletéről, az egészségi állapotáról viszont tudni szeretett volna. Kapott egy stóc aktát, amiről kérdezhetett is, de sok esetben mégsem kapott választ. Például nem tudott meg pontos információt arról, hogy Patrikot mi és milyen mértékben befolyásolja a megfelelő fejlődésben. Ahogy azt is csak később tudta meg, hogy a gyerek rendkívül rossz körülmények között élt nevelőszüleinél. A kisfiú egészségén és lelkén is olyan nyomokat hagyott a múlt, komoly fejlesztést igényel.

Itthon azonban a kis család úgy érezte, kilöki őket a rendszer. Nem találták meg a helyüket, az elfogadást, azt a közeget, ahol Patrik megkapja azt a figyelmet és törődést, amit pici kora óta megérdemelt volna. Ezért Anna úgy döntött, hogy Spanyolországba költöznek. Egy kicsi faluba, ahol idegenként nagyobb szeretettel fogadták őket, mint itthon valaha.

Az ő történetükről szólt az Uniszex ezen a héten. A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Uniszex
2024. február 12., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért