„Köszönjük,
Uniszex

Férfigondokról párkapcsolati tanácsadóval

6/02/2024 18:00

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Miért alakul ki gyakrabban a férfiakban szexuális teljesítménykényszer? Mit tesz általában egy férfi, ha nehézségei vannak az ágyban? És hogyan reagál egy nő ugyanebben az esetben? Miért befolyásolhatja egy élethelyzet is akár a libidónkat, és mi hogyan tudjuk irányítani a vágyainkat? Az Uniszex műsorvezetőinek Dr. Poór Judit, párkapcsolati tanácsadó, szexuálterapeuta válaszolt ezekre a kérdésekre.

2024. február 05. Uniszex (2024. február 05., hétfő 14:00)
51:45
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Ha éppen szerelmes az ember, friss az ismeretség, akkor a libidó ezerrel pörög. Aztán 5-10 év múlva a szexualitás egészen más szintre kerülhet egy párkapcsolatban. És nem csak a két ember kapcsolatának változása miatt. Dr. Poór Judit szerint a libidót befolyásolhatja akár a munkánk is. Ha olyan feladatot kapunk, amiért élünk-halunk, akkor lehetséges, hogy a szexuális vágy alább fog hagyni. Ha gyerekünk születik, anyaként szintén csökkenhet. Ha valami nagyon leköti a figyelmünket, az energiánkat, az bizony hathat a szexualitásra is.

 
Kerekes Bori, Kovács Gellért
Uniszex
Fotó: Mátyus László
 

A mostani életfelfogás szerint, hogyha szexről beszélünk, akkor nagyon sokan a behatolásra gondolnak. Hogy ki mit szeret ebből, nőként vagy férfiként, az nagyon különböző. Ahogy az is, hogy ebből ki mit vállal fel.

Ahhoz, hogy megfelelő szexuális önismerettel rendelkezzünk, fontos felmérnünk, hogy milyen családban nevelkedtünk, milyen tudatalatti üzeneteket hordozunk. Az, hogy a szüleink hogy álltak a szexualitásunkhoz, nagyban meghatároz bennünket felnőtt korunkban is. Ahogy általában, szexuális téren is a nőkre jellemzőbb az önismeret. Több nő jár pszichológushoz, a mentális, szellemi munkára társadalmunkban a nők sokkal nyitottabbak, tehát valószínűleg a nők pont ezért könnyebben néznek szembe a szexuális problémákkal is.

A férfiakra viszont jellemzőbb a teljesítménykényszer miatti stressz. Ahogy a táncparketten a fiúnak kell felkérnie a lányt, hagyományosan randit is a fiú kezdeményez, úgy az ágyban is teljesítenie kell. Hiszen a férfiak szexuális teljesítménye a férfiasságuk, tehát személyiségük egyik fontos alkotóelemének része. Sok esetben az emiatti stressz okoz a férfiaknál szexuális problémákat, ezekről beszélni a férfiak számára a téma társadalmi megítélése miatt még mindig kellemetlen. A témáról bővebben az Uniszex február 5-ei adásában hallhattak.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Uniszex
2024. február 5., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért