„Klubrádió
Uniszex

Másállapot

9/03/2024 20:08

| Szerző: Klubrádió

Szülési trauma. Bárcsak ne lenne annyira hétköznapi ez a szókapcsolat! Egy tökéletes világban ennek a két szónak nem szabadna egymás mellett szerepelnie. A traumatikus szüléstörténetek többsége azonban sajnos azt bizonyítja, hogy ma Magyarországon megfelelő kórházi protokoll vagy irányelv hiányában a szülések többsége nem úgy alakul, ahogy kellene. Az Uniszex vendégei a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom alapítói voltak.

2024. március 04. Uniszex (2024. március 04., hétfő 14:00)
51:52
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála

Az egészségügyi törvény alapján a szülészeti ellátásban részesülőket is megilletik azok az alapvető jogok, amik a betegeket is. A törvény célja „megteremteni annak feltételeit, hogy minden beteg megőrizhesse emberi méltóságát és önazonosságát, önrendelkezési és minden egyéb joga csorbítatlan maradjon.”

Ma Magyarországon több kórház, szülésznő és szervezet tart szülésfelkészítő tanfolyamot. Ezeken a leendő anyukák és apukák többsége részt is vesz, hiszen fontos felkészülni arra, hogy mi történik majd a szülőszobán. Vagyis fontos lenne. A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy az esetek többségében a felkészítés köszönőviszonyban sincs a valósággal. Alternatív szülési módokról, a vajúdást segítő eszközökről és módokról szólnak ezek a tanfolyamok, megtanulhatjuk a megfelelő légzéstechnikát, felvilágosítást kaphatunk a szülés anatómiájáról, menetéről, segítséget kapunk abban, hogy el tudjuk dönteni, mikor jött el az idő. Aztán jön a rideg valóság.

Amiben semmi sem úgy történik, ahogy arra felkészültünk. A vajúdó nőt már a folyamat elején ágyhoz kötik, nem válthat pózt, egyedül hagyják, sürgetik, indokolatlanul kap a szülést meggyorsító szereket vagy ok nélkül végeznek rajta burokrepesztést.  Nem tájékoztatják arról, hogy mikor mi történik vele. Nem szólhat bele semmibe, nem dönthet semmiről, de megfelelő információ birtokában nem is tudna. A műtéti beavatkozások – császármetszés és gátmetszés- aránya a magyar kórházakban nagyon magas. És sajnos még ma is sokszor előfordul, hogy a kórházak nem veszik figyelembe az újszülött és a szülők első testi kapcsolódásának, az aranyórának a fontosságát, és a babát a szülőszobáról egyenesen a csecsemőosztályra viszik.

 
kép: Pixabay.com
 

Persze előfordul, hogy a műtéti vagy egyéb beavatkozások indokoltak. Ahogy az is, hogy a babát valamilyen oknál fogva sürgős ellátásban kell részesíteni, ezért a születése után azonnal el kell választani a szüleitől. De sok esetben ezt semmi sem indokolja. Ma Magyarországon nincs egységes kórházi szülési irányelv. A szülésfelkészítők pedig nem szólnak azokról az esetekről, amikben kiszolgáltatva, megalázva, döntési jogunktól megfosztva érezzük magunkat. Ezekről az esetekről szólt az Uniszex.

Uniszex
2024. március 4., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért