„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem szívesen állnak szóba a magyar kutatókkal külföldön a kérdéses finanszírozás miatt

11/04/2024 11:12

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Már egy éve panaszkodnak a magyar kutatók, hogy nem szívesen állnak velük szóba a nyugat-európai egyetemeken, hazánk problémás felsőoktatási finanszírozási rendszere miatt. A létező gyakorlat ellenére a magyar kormány nem hajlandó engedni az Európia Bizottság által indított jogállamisági eljárásnak, ami többek között blokkolja a magyar egyetemeknek szánt forrásokat a Horizon és Erasmus programokban.

2024. április 11. Reggeli gyors-részlet (2024.04.11.) Arató László
15:30
00:00

Magyar diákok és kutatók ezrei maradhatnak ki az Erasmus és Horizon programokra szánt uniós támogatásokból, a tárgyalások pedig nem haladnak. 

Szerda este Magyarország uniós forrásairól zajlott újabb vita az Európai Parlamentben, ahol Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa azt mondta, abszolút nem történt előrelépés az elmúlt hónapokban. Az EB még mindig azt várja, hogy a magyar kormány mutassa be az Unió elvárásainak megfelelően elfogadott jogszabályokat – mondta a Klubrádió brüsszeli tudósítója. 

Arató László arról is beszélt, hogy bár Bóka János európai ügyekért felelős miniszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter tárgyaltak az EB biztosaival, ugyanakkor a Bizottság vélhetően ráunt ezekre a tárgyalásokra, mert nem érezték a valódi politikai akaratot arra, hogy Magyarország megfeleljen a jogállamisági kritériumoknak.

A jogállamisági eljárás keretében az EB a korrupció veszélyeire hivatkozva blokkolja Magyarországtól az uniós forrásokat. Ennek egy szelete a Horizon és az Erasmus programok támogatása, amit a magyar kormány szeretett volna külön tárgyalni, de amíg nincs minden egyes ponton megnyugtató szabályozás, addig a semennyi pénz nem fog felszabadulni – magyarázta Arató László.

Az eljárás keretében a közalapítványi formában működő egyetemek addig nem kaphatnak uniós forrásokat, amíg a kuratóriumok összeférhetetlenségét meg nem szüntetik. A Klubrádió tudósítója szerint nem komoly dolgokról van már szó, hiszen annyit kéne elérni, hogy például a kuratóriumoknak a tagjait ne az Állami Számvevőszék, hanem egy valamivel függetlenebb testület válassza, vagy hogy politikusok kuratóriumi mandátuma ne életfogytig, hanem mindössze kétszer négy évig tarthasson.

Már körülbelül egy éve panaszkodnak a magyar kutatók arról, hogy pályázatokkal kapcsolatban nem szívesen állnak velük szóba a nyugat-európai egyetemeken – mondta Arató. A külföldi egyetemeken problémásnak tartják, hogy ha beemelnek egy magyar tagot a konzorciumban, a támogatási rendszer esetleg felborul, és a magyarok miatt felül kell vizsgálni a támogatást az Európai Bizottságnak. Ezt kiküszöbölendő a nyugati-európai egyetemek a magyarok helyett inkább más országok egyetemeinek kutatóit veszik be az együttműködésbe – mondta Arató László.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Arató Lászlóval
2024. április 11., 07:17
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János