„Támogassa
A lényeg

Navracsics: Sajnos megrekedtek a tárgyalások az Európai Bizottsággal

8/01/2024 18:50

| Szerző: Klubrádió

Elakadtak az Erasmus és a Horizont Európa programok jövőjéről szóló tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között – erről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszélt a PaP lengyel hírügynökségnek.

Navracsics azt mondta, „látótávolságban sincs”, hogy a kormány megegyezzen az Európai Bizottsággal az Erasmus+ és a Horizont Európa további finanszírozásáról.

„Sajnos a tárgyalások késő ősszel megrekedtek. Még mindig várjuk az Európai Bizottság válaszát a legutóbbi álláspontunkra, amelyet írásban küldtünk el” – kezdte a miniszter, majd úgy folytatta: „Úgy látom, hogy tárgyalópartnereinknek az Európai Parlament politikai zsarolása miatt nincs bátorságuk további lépéseket tenni a probléma megoldása érdekében.”

Az Erasmus-ügy még a tavalyi év elején pattant ki, amikor kiderült, hogy nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn – idézi fel a 24.hu.

Vagyis azon hallgatók estek el az Erasmus lehetőségétől, akik olyan felsőoktatási intézménybe járnak, amit valamely kormányközeli alapítvány tart fenn és üzemeltet. Nem sokkal ezután egy sor, a kormányban pozíciót betöltő vagy hozzá kapcsolható személy mondott le kuratóriumi tagságáról, de azóta sem sikerült az ügy végére pontot tenni. Az ügyben a legutóbbi fejlemény az volt, hogy miután november 23-án lejárt az új Erasmus-szerződések megkötésének határideje, a kormány pedig nem kapott visszajelzést a bizottságtól a korábban leadott javaslataira a probléma feloldására, ezért a kabinet a határidő meghosszabbítását kérte – a jelek szerint megoldás azóta sem született.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)