„Klubrádió
Esti gyors

Szakértő: Alibi a kormány Erasmus-pótlónak szánt programja

20/12/2023 21:30

| Szerző: Klubrádió

Arra a kérdésre, hogy a kormány egyetemi Pannon Programját alibinek tartja-e, Lőrincz Viktor igennel válaszolt. Az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője összegezte: olyan tömeges mértékben már nem lesz lehetőség újrakötni a szerződéseket a következő egy-két hétben, hogy az helyettesítse az Erasmust, függetlenül attól, hogy Európán belül vagy kívüli egyetemekről lenne szó.

2023. december 20. Esti gyors / részlet, Lőrincz Viktor (23.12.20.)
06:34
00:00

Tízmilliárd forintból indul a Pannon Program nevű nemzetközi felsőoktatási csereprogram, amelyben fél évre vagy hosszabb időszakra pályázhatnak külföldi egyetemekre hallgatók és oktatók egyaránt. Ezt az úgynevezett modellváltó egyetemek számára írják ki, amelyek legalábbis egy időre, de lehet, hogy végleg kiszorulnak az Erasmus-lehetőségből.

Lőrincz Viktor, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője az Esti gyorsban elmondta, ez a program nem csak az Európai Unió országaira vonatkozik, hanem máshova, jóval távolabbra is lehet menni ebből a pénzből. A legalapvetőbb dolgot viszont nem tudja helyettesíteni az Erasmusnál, az ugyanis egy keretrendszer, amelyben meg van oldva például a kreditátvitel és rendezettek az egyéb szerződéses viszonyok is.

Kitért arra is, hogy az EU feloldja az ország számára a források egy részének zárolását, de ebben nincs benne az Erasmus, ez kiderült kormányközeli forrásokból és Navracsics Tibor illetékes miniszter továbbra is reménykedik a megoldásban; korábban kértek erre három hónapos határidőt. Sőt, hangsúlyozta Lőrincz Viktor, nemcsak arról van szó, hogy erre nem ad pénzt az Unió, hanem arról is, hogy az említett „kekva-s” (közérdekű vagyonkezelőnek nevezett alapítványi) egyetemekkel nem lehet Erasmus-szerződést kötni.

Ahhoz, hogy a Pannon Program átvegye előbbi helyét, az kellene, hogy minden egyes érintett egyetemmel újabb szerződéseket kössenek, de ezt nem igazán látni – jelezte. Egy-két hír volt arról, hogy „ázsiai egyetemekkel kötöttek valamiféle szerződést”, de szerinte ezeket az EU-s intézményekkel valószínűleg nem fogják tudni megkötni az Erasmus-program kifutásáig, illetve nem is látni erre a törekvést.

Műsorvezetőnk felhozta, hogy a kormány ezt a programot a hivatalos magyarázat szerint nem az Erasmus helyett képzeli el, hanem azon felül, mert még bízik a megegyezésben. Lőrincz Viktor szerint bár a kormány sose zárta ki ezt, úgy tűnik, hogy „végleg kifutottak az időből”. Úgy látja: hiába derült ki, hogy a kekva-s átalakításnak „nincs semmilyen pozitív hozadéka” az egyetemek számára, sőt, ellenkezőleg, mégis tovább lebegtetik, napirenden tartják például a BME-nél. A külső partnernek, akinek új szerződést kellene kötnie, számolnia kell azzal, hogy a maradék állami finanszírozású egyetemeket is átalakítják. Szerinte lesz legalább egy-két olyan évfolyam, amely így elesik az egész lehetőségtől.

A Pannon Program oldalán leírják, milyen turnusokban milyen ösztöndíjakat lehet elnyerni, azonban csak országcsoportokat sorolnak fel, azt nem, hogy melyik országokban milyen egyetemekkel van megállapodás. Benne van például Jemen, mint célország, ahol 2014 óta polgárháború dúl. Arra a kérdésre, hogy ezt az egészet alibinek tartja-e, Lőrincz Viktor igennel válaszolt. Összegezte: olyan tömeges mértékben már nem lesz lehetőség újrakötni a szerződéseket a következő egy-két hétben, hogy az helyettesítse akár az Erasmust, függetlenül attól, hogy Európán belül vagy kívüli egyetemekről lenne szó.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/EPA/Patrick Seeger/részlet

Esti gyors
2023. december 20., szerda 18:15
Műsorvezető: Rózsa Péter