„Klubrádió
Esti gyors

"Már a kormány is beismeri, hogy itt nem lesz Erasmus a következő tanévben"

1/08/2023 02:56

| Szerző: Klubrádió

Lőrincz Viktor szerint a kormány véleménye alapján is elment a hajó Erasmus- és Horizont-ügyben, hiszen Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti kormányinfón azt mondta, 60 százalék esélyt lát arra, hogy megállapodjanak év végéig. Ez jóval kevesebb, mint amiről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszélt korábban, hogy biztos lesz megállapodás. Az év vége pedig már késő, mondta az Akadémiai Dolgozók Fórumának alelnöke, mert a tavaszi félévben kezdődnének az új Erasmus-programok, amelyekhez korábban meg kellett volna kötni a szerződéseket.

2023. július 31. Esti gyors-részlet (2023.07.31.) Lőrincz Viktor
07:53
00:00

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt a parlament hétfőn nem foglalkozott azzal, hogy az Erasmus- és Horizont- pénzek megérkezzenek a felsőoktatásba. Elment-e a hajó, kérdeztük Lőrincz Viktort, az Akadémiai Dolgozók Fórumának alelnökét az Esti gyorsban.

Szerinte már „a kormány véleménye alapján is elment”, hiszen Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti kormányinfón azt mondta, 60 százalék esély van arra, hogy megállapodjanak év végéig. „Akit nem egy átképzett halőr tanított matematikából”, az tudja, hogy ez az 50 százaléknál, a vagy-vagynál nem sokkal több, annál pedig sokkal kevesebb, amit Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mondott, hogy biztos lesz megállapodás és pénz – tette hozzá. Az év végének említéséről pedig azt mondta: a tavaszi félévben már kezdődnének az új Erasmus-programok, amelyekhez korábban meg kellett volna kötni a szerződéseket. Szerinte ez abszolút beismerés (a kormány részéről), hogy itt nem lesz Erasmus a következő tanévben.

Már elég régóta húzódik ez a tárgyalási folyamat, a tilalom a 2022. december 15-e után kötött szerződésekre vonatkozik. Tehát már egy éve lehet látni, hogy ez így lesz, és a magyar kormánynak lett volna lehetősége változtatni, de nem volt rá szándék. Nincs is megoldásuk, az teljesen esélytelen, hogy minden egyes nyugat-európai egyetemmel külön-külön kössenek kétoldalú szerződéseket, az pedig nem úgy működik, hogy a magyar kormány pótolja a pénzt, mert a külföldi egyetemeknek tilos, nem szerződhetnek olyan magyar partnerrel, amely az úgynevezett modellváltók közé tartozik.

Mostanában lebegtetik, hogy a maradék állami egyetemeket is átalakítják (legutóbb a BME és a Zeneakadémia esetében került ez elő), és erre mondhatja a külföldi partner, hogy ilyen kockázattal már nem ad be velük pályázatot, hiszen mire megnyernék, lenne rá esély, hogy kizárnák a magyar intézményt.

Állítólag az volt a célja a felsőoktatás átalakításának, hogy előrelépjenek az egyetemek a külföldi rangsorokban. Kijelentette: valójában előrelépés már az alapítványosítás hatására sem történt, és az tovább rontja az érintett egyetemek helyzetét, hogy kutatási pénzektől és kapcsolatoktól esnek el. Az előrelépéssel kapcsolatban megjegyezte: maximum olyan esetekről lehet beszámolni, hogy egy százasról ezresre bővített listára már felkerült egy-egy magyar egyetem.

Lőrincz Viktor szerint lehet, hogy az EU-nak olyan szándéka is volt, hogy felrázza az egyetemi közösséget, de ez egyelőre nem sikerült. Talán, ha szeptemberben belátják a hallgatók, hogy ez a hajó végleg elment, akkor történik valami. Beszélt arról is, hogy amíg a diákok és a kutatók szabadon döntik el, hogy hol kezdik, folytatják az egyetemet, illetve a karrierjüket, addig, ha itthon nem megfelelőek a feltételek, az arra fogja sarkallni őket, hogy külföldre menjenek, és akkor már az is kevésbé valószínű, hogy visszatérnek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/EPA/Patrick Seeger (részlet)

Esti gyors
2023. július 31., hétfő 18:45
Műsorvezető: Dési János