„Klubrádió
Reggeli gyors

Erasmus: A HÖOK szerint a helyzet változatlan, továbbra is lebeg, mi lesz 2024 júniusa után

17/07/2023 11:16

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Az Erasmus-pénzeket szétosztó Tempus Közalapítvány múlt heti döntése arról, hogy a modellváltó egyetemek pályázatait csak feltételesen tudja támogatni értelemszerű, bürokratikus lépés. Ettől sem előre-, sem hátralépés nincs az ügyben – mondta Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciának (HÖOK) kommunikációs vezetője a Reggeli gyorsban. Szerinte eltérő helyzetek vannak az egyetemeken, van ahol a kuratórium partner próbál lenni és van, ahol sérti az intézményi autonómiát.

2023. július 17. Reggeli gyors - részlet Budai Marcell 2023.07.17.
05:18
00:00

Az Erasmus-pénzeket Magyarországon szétosztó Tempus Közalapítvány a múlt héten döntött arról, hogy egyelőre csak feltételesen tudja támogatni a 2024 júniusa utáni pályázatokat a modellváltó egyetemek esetében, hiszen azok támogatásáról az Európai Bizottság még nem döntött.

Ez egy értelemszerű, bürokratikus lépés, lényegében nem történt semmilyen változás az eddigi állapothoz képest, hiszen a Tempus Közalapítvány nem dönthet a támogatásokról, a kérdés az Európai Bizottság (EB) asztalán van, minden azon múlik, hogy meg tudnak-e egyezni a kormánnyal – hangsúlyozta Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciának (HÖOK) kommunikációs vezetője a Reggeli gyorsban.

A következő tanévre, 2024 júniusáig biztosítva vannak a támogatások, ugyanakkor ahhoz, hogy az ezt követő időszakban is folytatódhassanak a csereprogramok lassan ki kéne írni a pályázatokat, hogy el tudják majd bírálni, a hallgatóknak pedig legyen ideje felkészülni. Megegyezés hiányában erre nem tudott zöld lámpát adni a Tempus az egyetemeknek, továbbra is lebeg tehát az ügy – magyarázta Budai.

Az Erasmus program évfordulója
 
 Navracsics Tibor 2017-ben, az Erasmus program indulásának 30. évfordulóján
 
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
 

A kormány két olyan ponton változtatott eddig, amelyeket az EB kifogásolt: visszahívta a modellváltó egyetemeket fenntartó vagyonkezelők kuratóriumaiból a magasrangú politikusokat, illetve ígéretet tett a tagok mandátumának időbeli limitálására.

Azt, hogy milyen konkrét problémája lesz még a bizottságnak mi sem látjuk – mondta Budai, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az autonómia garanciáját szeretnék látni. A HÖOK kommunikációs vezetője szerint az önrendelkezés kérdésében eltérő helyzetek vannak az egyetemeken: számos intézményben olyan kuratórium állt össze, amelyik partner próbál lenni és nem akarja leuralni a terepet, és sajnos vannak ellenpéldák is, ahol mindenható úrként viselkednek.

Az EB egyébként november végéig adja ki az engedélyeket a következő tanévre, de ahhoz, hogy legye esély arra, hogy az érintett egyetemek visszakerüljenek a programba, a kormánynak legkésőbb szeptemberig meg kellene egyeznie a bizottsággal.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Budai Marcellel
2023. július 17., hétfő 08:45
Riporter: Szénási Sándor