„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakértő: A modellváltások 3 évének tapasztalata katasztrofális

12/07/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az alapítványosításon átesett egyetemek a rangsorokban visszaszorultak, és uniós forrásokra sem számíthatnak egyelőre, így katasztrofálisnak tartja a modellváltást Polónyi István. Az oktatáskutató abban bízik, hogy a BME és az ELTE van elég lobbierővel bírnak ahhoz, hogy elkerüljék az egyelőre csak károkkal járó modellváltást.

2023. július 12. Reggeli gyors - részlet 23.07.12. Polónyi István
06:49
00:00

Ismét napirendre került a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) alapítványi modellváltása – számolt be egyetemi forrásaira hivatkozva a 444. 2021-től a kormány jóval kevesebb támogatást nyújtott az állami fenntartásban maradt egyetemeknek, ígya BME is nagyon rossz anyagi helyzetbe került.

"Várható volt, hogy az infláció és az energiaárak emelkedése miatt azok előbb-utóbb az egyetemek, amelyek eddig elkerülték a modellváltást, előbb-utóbb gátra futnak" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Polónyi István oktatáskutató. A szakember szerint ebben a BME és az ELTE is érintett.

Úgy véli, eddig csupán azért maradhatott el, hogy ezeknek az intézményeknek, nagyon erős a lobbierejük a többihez képest.

Hozzátette: "az egészen biztos, hogy nem ez az illiberális felsőoktatás-politikai húzás a megoldás" az egyetemek problémáira. Ezek alapján nyilvánvalónak tartja, hogy politikai megszállás a modellváltás célja. Megjegyezte azonban, hogy a Műegyetem esetében eleve konzervatív vezetésről beszélhetünk, így a kuratóriumi ellenőrzés inkább "csak" biztosítékként szolgál.

Polónyi azt is elmondta, a legfontosabb célja az alapítványosításnak, hogy az – egyébként egyre hátrébb tolódó – uniós forrásokat a megfelelő érdekkörökhöz jutassák el. Ráadsául a BME nagyon komoly fejlesztési forrásokra tarthat igényt.

Az esetleges modellváltás azonban az Erasmus mellett a környezetvédelmi képzéseket fenyegeti. Az átszervezésen átesett egyetemek a rangsorokban visszaszorultak. A modellváltás ötletének megjelenése óta eltelt "három év tapasztalata katasztrofális". Polóónyi továbbra is abban bízik, hogy a két nagyobb egyetemnek maradt még annyi lobbiereje, hogy elkerülhessék a modellváltást.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Címlapi fotó: Illusztráció – Takáts Előd rektor beszél Áder János volt köztársasági elnök a Magyarország szerepe a globális fenntarthatósági és klímacélok elérésében című tantárgy részeként tartott előadása előtt a Budapesti Corvinus Egyetemen 2022. szeptember 7-én. MTI/Máthé Zoltán

Reggeli gyors/interjú Polónyi Istvánnal
2023.07.12., szerda 8:35
Riporter: Para-Kovács Imre