„Klubrádió
Reggeli gyors

"Egy egész generáció eshet el az Erasmustól"

9/06/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mivel az összes neves egyetemi intézmény felett ott lebeg az alapítványi átszervezés réme, nem szívesen kötnek szerződéseket velük sem – állítja Lőrincz Viktor. Az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője szerint az a generáció, amelynek tagjai most elesnek az Erasmus lehetőségétől, több mint valószínű, hogy később sem férnek majd hozzá.

2023. június 09. Reggeli gyors - részlet 23.06.09. Lőrincz Viktor
10:40
00:00

Valószínűleg nem vehetnek részt a 2024-25-ös Erasmus- és Horizont-programokban a közalapítványi formában működő egyetemek, mondta Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő egy eseményen, ahol a magyar felsőoktatás uniós források nélküli helyzete volt a téma – írta meg hvg.hu.

"Már több hónapja kongatjuk a vészharangot, és valóban úgy tűnik, hogy nem lesz pénz, ahogy Erasmus sem" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Lőrincz Viktor. Az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője hozzátette, mindazok, akiknek köszönhető a jelenlegi helyzet, Stumpf István, Palkovics László, Takáts Előd, mind háttérbe vonultak. Kettő közülük abban az időben, amikor Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter belengette, fel kell készülni "az uniós források elapadása utáni világra".

A folyamat felerősödött Lőrincz szerint, aki úgy látja, hogy már azokkal az intézményekkel sem szívesen kötnek külföldi partnerek szerződést, amelyek nem mentek át modellváltáson, és papíron semmi nem akadályozná azt. Ennek okát abban látja, hogy a kormány nem tett le minden egyetem alapítványi kézbe való átszervezéséről.

A Magyar Tudományos Akadémiáról leválasztott, Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat néven létrejövő új szervezet újabb névváltoztatása sem érthető számára. Az új név fontosabbnak tűnik a kormány számára: Magyar Kutatási Hálózat. Lőrincz szerint az alapítványi átszervezésekkel ironikus módon éppen ezt a szót, magyar járatják le nemzetközi tudományos körökben.

Hozzátette, a probléma súlyát az mutatja leginkább, hogy az a generáció, amelynek tagjai most elesnek ettől a lehetőségtől, több mint valószínű, hogy később sem férnek majd hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lőrincz Viktorral
2023.06.09., péntek 7:42
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert