„Köszönjük,
A lényeg

Összekülönbözött kurátortársaival, lemondott kuratóriumi elnöki posztjáról Orbán bizalmasa

5/06/2023 20:09

| Szerző: Klubrádió

Elnöki közleményben tudatta hétfőn Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumának elnöke, hogy távozik posztjáról, mert nem értett egyet azzal, hogy a kurátortársai az egyetem szenátusának döntésével szembemenve mást neveznének ki az egyetem rektorának. Ez Stumpf szerint sérti az egyetem autonómiáját, ráadásul úgy véli, a kuratórium jogszerűen nem is dönthet ilyen kérdésben a szenátus határozatával ellentétesen.

Orbán Viktor miniszterelnök egyik régi bizalmasa hétfői közleményében azt írta, kuratóriumi társai nem fogadták el álláspontját. A rektori posztra Stumpf szerint a legideálisabb jelölt Fiáth Attila lenne: „a nemzetközi beágyazottságú borakadémikust, a dijoni Wine Business School kitalálóját és megvalósítóját alkalmasabbnak láttam az új feladatra” – írta, és hozzátette, a szőlész-borász terület hangsúlyosabb képviselete közelebb vitte volna az intézményt „merész céljai felé”.

Az egyetem szenátusa szintén Fiáth Attila rektori pályázatát tartotta a legmegfelelőbbnek, viszont az Orbán-kormány modellváltást kezdeményezett a legtöbb, addig önállóan működő felsőoktatási intézménynél, amelyek így úgynevezett alapítványi fenntartásba kerültek, és a döntéshozói lánc tetejére a kormány által kinevezett kuratórium került, kormányközeli kuratóriumi tagokkal. A kuratórium néhány tagja pedig mást akar rektornak, Stumpfékat 3:2 arányban leszavazva az eddig megbízott (tehát papíron ideiglenes) rektorként dolgozó Horváth Ágnest szavazták meg.

Stumpf jelezte, hogy a kuratóriumi társai döntését azért is aggályosnak tartja, mert „sérti a rektorjelölt választásának jogszabályi rendjét és az egyetemi önállóságot”. Korábban a kormány és körei azt hangsúlyozták, kár félni attól, hogy a modellváltással sérülne az egyetemek önállósága, autonómiája, ami egyébként nem véletlenül fontos érték több száz éve Európában – jegyzik meg a cikkben.

Stumpf kurátortársával, Herbst Árpáddal együtt távozik posztjáról. A kuratórium tagja még Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős korábbi kormánybiztos, a Waberer’s International Nyrt. szállítmányozó cég korábbi társtulajdonosa; Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója; és Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Egyetemi forrásból a Telex úgy értesült, az intézmény dolgozói között aláírásgyűjtés indult, közös nyilatkozatban fejeznék ki, hogy támogatják a szenátus döntését, vagyis, hogy a Stumpf által is favorizált Fiáth legyen az új rektor.

(via Telex, Fotó: MTI/Vajda János)