„Köszönjük,
A lényeg

Nagy Márton: A közvetlen külföldi tőkeberuházások jobbak az EU-támogatásoknál

6/06/2023 13:29

| Szerző: Klubrádió

A gazdaságfejlesztési miniszter nem számít uniós forrásokra, de szerinte ez még nem ok a Huxitra.

A gazdaságfejlesztési miniszter már az EU-források nélküli világra készül fejben – írja a 444. a portál a konzekvenciát a gazdaságfejlesztési miniszter a Világgazdaságnak adott interjújából szűrte le.

Nagy Márton a kormányközeli lapnak egyebek mellett az uniós források elapadása utáni világra való felkészülésről beszélt, és nem is feltétlenül az esetleges Huxit felől közelítve. "Közép- és hosszú távon a magasabb fejlettség mellett úgyis EU-forrás nélkül fogunk működni, egy bizonyos fejlettségi szint felett törvényszerűen nettó befizetővé válunk" - mondta.

Nagy az EU-forrásoknál jobbnak tartaná a közvetlen külföldi tőkebefektetéseket (FDI). Mert már mindkettő vissza nem térítendő forrás, "hatását tekintve viszont az FDI jobb, a tőke elosztását a piac végzi, nem mi határozzuk meg", mondta. Ehhez képest "az uniós forrás elosztását a kormány végzi, ránk van bízva, és persze megpróbáljuk jól csinálni", pedig szerinte "mindig hatékonyabb" az állami újraelosztásnál az, ha a piac magának osztja a forrásokat.

Ezzel Nagy lényegében ellentmond a kormányzati propagandának.