„Klubrádió
A lényeg

Újabb uniós támogatásból zárták ki az alpítványi egyetemeket

5/07/2023 07:29

| Szerző: Klubrádió

Mivel a COST kutatási és innovációs hálózatok számára biztosított finanszírozási pályázatokat is a Horizont Európa kutatási programból finanszírozzák, így a tavaly decemberi döntés alapján várható volt a COST-ból való kizárás is.

„Az Erasmus és Horizont után a COST Akció pályázatok is mehetnek a levesbe az alapítványi egyetemeken” – írja Kemenesi Gábor virológus.

A COST egy olyan kutatási és innovációs hálózatok számára létrehozott finanszírozási ügynökség, amely összekapcsolja az európai kutatási kezdeményezéseket, a négy évre összeálló kutatásokban egyetemi kutatók, vállalkozások és egyéb intézmények is részt vehetnek – írja a hvg.hu.

Mivel a COST Akció pályázatokat is a Horizont Európa kutatási programból finanszírozzák, így a tavaly decemberi döntés alapján várható volt a COST-ból való kizárás is. Akkor határoztak úgy, hogy az unió nem köthet új pénzügyi megállapodást a 2021-es magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen alapítvány fenntartásába került jogi személlyel.