„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Írjuk le százszor: Navracsics Tibor hazudik" – és Lattmann Tamás meg is tette

20/07/2023 19:42

| Szerző: Klubrádió

Navracsics Tibor szerint az Erasmus programmal kapcsolatban az Európai Bizottságtól függ minden. Azonban minden jel arra mutat, hogy a területfejlesztési miniszter nem mond igazat Erasmus-ügyben. Lattmann Tamás azzal kívánta nyomatékosítani ezen állítást, hogy a közösségi oldalán leírta százszor: "Navracsics Tibor hazudik" – ennek hátterét fejtette ki a Megbeszéljük című műsorban a nemzetközi jogász.

2023. július 20. Megbeszéljük-részlet (2023.07.20) Lattmann Tamás
14:49
00:00

Bár a mai digitális technológia korában nem akkora művészet százszor leírni egy mondatot, Lattmann Tamás nemzetközi jogász ugyanakkor nem pedagógiai, hanem figyelemfelkeltő céllal akarta nyomatékosítani: "Navracsics Tibor hazudik". A területfejlesztési miniszter még decemberben azt ígérte, hogy az Európai Bizottság legkésőbb májusra feloldják az eu-s pénzek felfüggesztését – emlékeztetett Lattmann hozzátéve, azóta sem érkeztek meg a támogatások.

Az eu-s pénzek visszatartásáról nem egyedül az Európai Bizottság dönt – ahogy azt Navracsics állítja, hanem a kondicionalitási eljárás keretében a tagállamok képviselőiből álló Európa Tanács – emlékeztetett a nemzetközi jogász. A Bizottság adta át az ügyet a Tanácsnak még novemberben, ezt kommunikálta úgy a magyar kormány, hogy sikerült megállapodniuk a Bizottsággal – tette hozzá. 

Navracsics Tibor kedden azt állította, hogy nincsen semmilyen "apokaliptikus" határideje annak, hogy az egyetemeknek meddig kéne megújítaniuk az idén nyáron lejáró pályázataikat. Ugyanakkor ezt másnap cáfolta Johannes Hahn uniós költségvetési biztos mondván, ha záros határidőn belül nem sikerül megállapodni, majd aláírni a szerződéseket az uniós támogatásokat kezelő Tempus Közalapítvány és a felsőoktatási intézmények között, akkor sok diák és tanár számára már idén ősztől megszűnik a részvétel lehetősége az Erasmus plusz programban – emlékeztetett Lattmann.

Navracsics Tibornak felelősséget kellene vállalnia az ígéreteiért – azért hangsúlyozta ezt a nemzetközi jogász, mert szerinte, ha a magyar emberek folyton azt hallják, hogy mindenért az Európai Unió a felelős, akkor erősödni fog az az EU-ellenes hangulat, ami például Nagy-Britanniát kivezette az Unióból.

Lattmann szerint alapvetően a kormányzatnak az a fő kommunikációs célja, hogy valamilyen bűnbakot képezzen, erre az Európai Unió történetesen évtizedek óta tökéletesen alkalmas. "Csak érzésem szerint nálunk egy kicsit lehet, hogy ezt túl fogjuk tolni" – fogalmazott a nemzetközi jogász.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Lattmann Tamással
2023. július 20., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György