„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem lehet az ételek árát triplájára emelni

7/09/2022 13:10

| Szerző: Klubrádió

"Ez egy gazdasági háború. Lesz, aki túléli és lesz aki tönkremegy. Akinek nagyobb a tartaléka, annak több esélye van" – mondta a vendéglátósok és szállodások helyzetéről a Reggeli gyorsban Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tiszteletbeli elnöke.

2022. szeptember 07. Reggeli gyors - részlet - 22.09.07. - Flesch Tamás
07:38
00:00
A rezsiköltségek elszabadulásának pusztítóbb a hatása a turizmusban és a vendéglátásban, mint amilyen károkat a Covid idején kellett ennek a szektornak elszenvednie. A legpesszimistább becslések szerint minden második vendéglő lehúzhatja a rolót.

"Egy kisebb étteremnél, ahol eddig 3-500 ezer forint volt a havi rezsi, az most 2.5-3 millió lesz. Nem lehet az ételek árát triplájára emelni. Egyébként is attól tartunk, hogy a közeljövőben a fogyasztás is vissza fog esni, hisz természetes, hogy az emberek először azokat a szolgáltatásokat vonják meg maguktól, amik nem életfontosságúak, ez lehet az étterem, szálloda vagy akár a fodrász vagy kozmetika. Biztos, hogy sokan leszünk ebben a helyzetben. Bajban vagyunk" – mondta Flesch Tamás.

Fotó: Pixabay
 

A szakember hozzátette, hogy az elmúlt napokban elsősorban a kiugró energiaárakról esett szó, de természetesen minden egyes költségelem – például az élelmiszerek és a beszállítók ára is – drágult, ilyen szintű költségnövekedést lehetetlen kigazdálkodni. Szerinte ebből sajnos az is következik, hogy nagyon sok munkavállaló kerül utcára, bár bízik benne, hogy ez a krízis gyorsan megoldódik.

"Jelen pillanatban csekély esélyét látjuk, hogy bármiféle segítséget kapjunk" – mondta Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tiszteletbeli elnöke a Reggeli gyorsban.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors / interjú Flesch Tamással
2022. szeptember 07., szerda 06:50
Műsorvezető: Szénási Sándor