„Klubrádió
Esti gyors

Szállodaipar: nem maradt már nyúl a kalapban

12/07/2021 22:13

| Szerző: Klubrádió/szg

Tíz és harminc százalék között van a budapesti szállodák telítettsége, ez 2019-ben, a járvány előtt még 85-90 százalék volt – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Az a közeljövőben dől el, hogy hányan húzzák le a redőnyt, de biztos, hogy annyi cég nem tud talpon maradni, mint a járvány előtt.

2021. július 12. Esti gyors - részlet 21.07.12. Flesch Tamás
06:09
00:00

Arról kérdeztük Flesch Tamást, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökét, hogy milyen telítettségűek a budapesti szállodák. Az Esti gyorsban jelezte: pontos számot nehéz mondani, de 10-30 százalék között vannak. Azért ekkorák az eltérések, mert vannak szállodák, ahol például sportrendezvény miatt többen jöttek, vagy filmes csoport foglalt szállást. 2019-ben ebben az időszakban 85-90 százalékos foglaltság volt. A jelenlegi helyzetben Budapesten a rezsit se tudják megkeresni. 

A belföldi kereslet nagyon megélénkült a nyitás után, a hétvégék abszolút tele vannak, a vidék valószínűleg jó nyarat zárhat. Ott viszont a munkaerőhiány nehezíti meg a működést. Ezért legkevésbé a külföldet lehet hibáztatni, bár többen már oda is visszamentek dolgozni. Nagyon hosszú volt a leállás, sokan elvesztették az állásukat és picit a bizalmukat is a szakma iránt. Sokan elhelyezkedtek más területeken, ha akarnának, se tudnának könnyen visszajönni, hiszen kivárnak az emberek a járvány alakulása miatt. Természetes, hogy mindenki a biztosat választja, még akkor is, ha az nem a legjobb megoldás neki, hiszen a semminél bármi jobb – tette hozzá.

 
 A nyulak egy grazi szállodát díszítenek (fotó: Thomas Ledl / Wikimedia Commons)
 
 

Flesch Tamás elmondta: titkos ellenszerük nincs, nyúl sincs már a kalapban, pénz is egyre kevésbé. Azt nehéz megmondani, hogy hol kell lehúzni a redőnyt, más a helyzet Budapesten, más vidéken, más a vendéglátásban, a szállodaiparban és a rendezvényszervezésben. Az biztos, hogy annyi cég nem tud talpon maradni, mint a járvány előtt.

Az európai vendégkör lenne nagyon fontos, hiszen a külföldi vendégéjszakák 80-85 százalékát még 2019-ben is az európaiak adták. Ha úgy alakulna a járványhelyzet, hogy ők mernének és tudnának bátran utazni, lehetne erős javulás, de nem tudni, mikor lesz ez a pillanat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Marko Milivojevic / Pixnio

Esti gyors
2021. július 12., hétfő 18:25
Műsorvezető: Hardy Mihály