„Klubrádió
Reggeli gyors

Bizonytalan gazdasági környezetben élünk

16/02/2022 13:40

| Szerző: Klubrádió

A pandémia után az infláció nehezíti meg a vendéglátósok helyzetét. Brutális drágulás jön az éttermekben. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke volt a Reggeli gyors vendége.

2022. február 16. Reggeli gyors - részlet 22.02.16. Flesch Tamás
06:18
00:00
"Senki nem tudja megmondani pontosan a drágulás mértékét, az energiaárak emelése, a munkaerő- és az alapanyagköltség erősen befolyásolja a vendéglátóiparban az árakat. Húsz százalék egészen biztos, de lehet ennél akár több is. Ez előre nem kiszámítható, és természetesen attól is függ, hogy a fogyasztók majd mit tudnak kifizetni, hisz ez mindig kereslet-kínálat függvénye, de egy biztos, hogy rövid-középtávon a vendéglátóipari helyeknek – a luxuséttermektől kezdve a kisebb önkiszolgáló éttermekig – a jövedelmezősége biztosan romlani fog, mert ezt a fajta áremelkedést nem lehet teljes mértékben áthárítani a fogyasztókra" – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Fotó: Pixabay
 

A szövetség elnöke szerint sokkal nehezebb helyzetben vannak azok a vendéglátósok, akik üzleteket bérelnek, ráadásul keveseknek van tartaléka, hisz az elmúlt két évben felélték azt is. "Az egy érdekes jelenség, hogy az újranyitások óta a vendéglátó üzletek tulajdonképpen jól mennek, sok vendég van, csak az eredményességük alacsonyabb a folyamatosan növő költségek miatt" – vélte Flesch. 

A szakember becslése szerint 15 százalék lehet a teljesen bezárt éttermek aránya, bár ebben a szakmában mindig nagy a fluktuáció. Ettől függetlenül az elmúlt válságos időszakban sok hely még most sem nyitott ki, voltak akik átalakultak, illetve valóban voltak olyan – akár nagy múltú – éttermek is, amik végleg bezártak.

Flesch Tamás reméli, hogy a költségnövekedés nem jár majd a színvonal csökkenésével, bár nyilván egyedi példák erre is lesznek, de "összességében mindenki megpróbál jót adni, hisz csak azt lehet eladni a piacon".

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors / interjú Flesch Tamással
2022. február 16., hétfő 07:34
Műsorvezető: Szénási Sándor