„Klubrádió
Reggeli gyors

Támogatás nélkül nem tud elindulni a turizmus

5/02/2021 10:16

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Eddig a beígért bértámogatást sem kapták meg időben a vállalkozások, nem hogy plusz segítséget kaptak volna. Most talán változik a helyzet.

2021. február 05. Reggeli gyors - részlet 21.02.05. Flesch Tamás
07:33
00:00

A turisztikai iparág egészét sújtja a világjárvány okozta válság, szállodákat, éttermeket, utazási irodákat. A munkahelyek megőrzéséhez bértámogatást ígért a kormány, de az késve érkezett a vállalkozásokhoz, például a novemberre járót még januárban sem kapták meg. Így aztán nehéz az embereket megtartani. Az ígéret szerint változik a gyakorlat: a jövőben előre kifizetik az állami hozzájárulást, hogy a járvány elmúltával a vendéglátás, az egész turizmus képzett szakemberekkel indulhasson újra.

Nem új támogatásról van szó, hanem arról, hogy az eddig is járó pénzt tisztességesen megkaphassák – hangsúlyozta Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének általános elnökhelyettese. Több szakmai szervezettel közösen javaslatot tettek arra, hogy miként lehetne biztosítani az iparág gyors újraindulását. A főbb pontok: meg kellene emelni a bértámogatást 50-ről 75 százalékra, az adókat el kellene törölni az újranyitásig, a támogatásokat pedig a nyitás után is folyósítani kellene 3, vagy inkább 6 hónapig, amíg visszatérnek a vendégek. Az még nem igazán látható, hogy a válság ideje alatt elküldött szakembereket hogyan lehet majd visszahozni.

Flesch Tamás emlékeztetett arra, hogy tavaly nyáron, a korlátozások enyhítése után megélénkült a hazai turizmus, a szezonális jelleggel működő vállalkozásoknak –például a Balatonnál- kifejezetten jó szezonjuk volt. Ha idén nyárra el lehet érni a megfelelő átoltottsági szintet, meg lehet szüntetni a legszigorúbb korlátozásokat, akkor hasonlóan jó szezonra is lehet számítani, de egyelőre csak találgatni lehet a nyitás időpontját. A forgalom felfuttatása nem egyszerű feladat, ezért lesz szükség még pár hónapig az állami támogatásra. Inkább a jövő évre lehet várni a helyzet javulását. Az alelnök hangsúlyozta, hogy a szakmai szervezetek kompromisszumkészek, javaslataikat megtették a kormánynak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2021.02.05. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert