„Vásároljon

A cégeknek sem jó, ha elfogy a vásárlók pénze

24/11/2020 13:22

| Szerző: Klubrádió

A járvány második hulláma minden eddiginél jobban kimerítette az emberek tartalékait. Már nemcsak a járványügyi szigorítás okoz bajokat, hanem az is, hogy egyre több cég érzi meg, az embereknek nincs túl sok elkölthető pénzük.

A cégek is kárát látják, ha a lakosság pénze elapad. A járvány második hullámával a vásárlók anyagi helyzete az addigiakhoz képest is bizonytalanabbá vált. Az részlegesen újra bevezetetett korlátozások miatt a vállalatok szembesültek azzal, hogy nincs akkor avásárlási hajlandóság, mint az első hullámot követően.

Akkor – írja a hvg.hu - gyorsan alkalmazkodott a magyar cégek többsége az új járványügyi szabályokhoz, de nem volt nagy az öröm, hogy néhány hónap leforgása alatt sokadszor kellett egészen új szabályokat megtanulniuk. Ennek az egyik csúcspontja az volt, amikor november 10-én késő este csak Orbán Viktor egy nappal korábbi bejelentéseiből és az aznap esti interjújából lehetett sejteni, hogy milyen új szabályok léphetnek életbe a következő napon, a kormányrendelet még sehol nem volt másfél órával az előtt sem, hogy a hatályba lépését ígérték.

Kötelező a védőmaszk az újpesti vásárcsarnokban
 
 Fotó: MTI/Mónus Márton
 

Míg a kereskedelem kisebb-nagyobb megszorításokkal képes működni (nem mintha lenne bármi választása), a turizmus és a rendezvényszervezés lényegében kihalt pusztaság lett. A szolgáltatóipar ennél kicsit könnyebben viseli a nehézségeket.

Az járvány nagy lendületet az informatikának adott, az online oktatás, a home office, növelte a szektor értékét. Azonban a bizalmatlanság a technológia kínálta lehetőségekkel még az iparág kiugró sikere ellenére sem oszlott el.

Azonban egyre többen vesztik el állásukat, akiknek nem biztos, hogy maradt még tartaléka, amiből gazdálkodhat. Az ő keresetükből keletkező bevételek elapadását pedig a vállalatok kompenzálni kényszerülnek, újabb döntésekkel, amik közt a további elbocsátások is szerepelnek.