„Klubrádió
Reggeli gyors

Ne etessük a vízimadarakat!

21/06/2022 15:06

| Szerző: Klubrádió

A vízimadarak etetése nem szolgálja a madarak jólétét, kimondottan káros, ez egy állatkínzó gyakorlat" – monta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője a Reggeli gyorsban.

2022. június 21. Reggeli gyors - részlet 22.06.21. Orbán Zoltán
00:00
00:00
"A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Éppen ezért ennek – bármennyire nem szeretnénk is ezt hallani – semmi köze a madarak segítéséhez, éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat!" – figyelmeztet a Magyar Madártani Egyesület honlapján.

"Ha egy darab kenyérmorzsát adna az ember a vízimadaraknak, azzal semmi probléma nem lenne. A gond azzal van, hogy ott, ahol elkezdik etetni a madarakat, öngerjesztő folymattá válik, már vannak olyan helyek, ahol napi szinten több mázsányit szórnak be a vízbe az emberek. Ez teljesen felesleges és szükségtelen, mert a növényevő vízimadaraink elsősorban kint legelnek a gyepeken (ahol pedig nincs legelő, ott ne is legyenek vízimadarak). Az etetésük gyakorlatilag állatkínzás, mert hiánybetegségeket okoz, – a szülők által – a nagyforgalmú helyekre vitt madárfiókák közül soknak a kenyértápláléktól "angyalszárny" betegsége lesz, ami miatt olyan torz csontozata és fejletlen tollazata alakul csak ki, hogy soha nem tudnak megtanulni repülni; helyi szinten rontja a vízminőséget; patkányinváziót generál; a parti zónába "csalogatás" miatt sok madár horgot nyel és kínhalált hal" – sorolta az ésszerútlen etetés hátrányait a madarász.

 
 

A Madártani Egyesület szóvivője elmondta, hogy az etetés néhány nap, néhány hét alatt kikapcsolja a madarak legfontosabb túlélési viselkedését, ősszel nagyon sokan nem vonulnak el és télen tömegesen fagynak be a vizekbe. "Egy szó mint száz: a vízimadarak etetésének semmi gyakorlati haszna nincs, nem szolgálja a madarak jólétét, sőt, kimondottan káros, ez egy állatkínzó gyakorlat" – tette hozzá Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

Fotó: Takács Kata
 

Ha arról is akar még hallani, hogy például a hattyú az egyetlen olyan európai vadállat, ami életveszélyt jelent az emberre, akkor a teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Orbán Zoltánnal
2022.06.21., kedd 08:48
Riporter: Dési János