„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán Zoltán: A felesleges madáretetés veszélyes a madarakra és élelmiszerpazarlás

8/06/2022 09:50

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A nagyüzemi mezőgazdaság csökkenti a madarak élőhelyét, de a nem megfelelő madáretetés is elpusztíthatja a madarakat, és olyan élelmiszerpazarlás, ami csak növeli a élelmiszer iránti igényt – állítja Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

2022. június 08. Reggeli gyors - részlet 22.06.08. Orbán Zoltán
06:09
00:00

A kolibri lehet a globális felmelegedés következő áldozata – figyelmeztet egy új tanulmány. Kutatók szerint az apró madaraknak nagyobb magasságokba kell költözniük, hogy hűvösebb éghajlatot keressenek, különben a faj kihalhat – írja a Study Finds.

A 24.hu összefoglalója szerint a törékeny állatok, egyben meglepően szívósak is – a magashegységekben is vígan megélnek, a klímaváltozás miatt mégis olyan változásokra kényszerülhetnek, amelyek, ha nem sikerül őket megugraniuk, a faj pusztulásához is vezethetnek. A klímaváltozás miatti költözés viszont lehet, hogy túl nagy kihívást jelent az állatoknak. A Amerikában honos kolibrik csoportja mintegy 300 fajt foglal magába.

"Magyarország madárállományának helyzete nagyságrendekkel jobb, mint világszinten" – mondta Orbán Zoltán a Klubrádiónak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője hozzátette, a helyzet ettől függetlenül súlyos, mert míg Nyugat-Európa nagyüzemi mezőgazdaság terjedésével 60-70 év kellett ahhoz, hogy a madárállomány 70 százaléka eltűnjön, addig Magyarország 15 év alatt hagyta elveszni a madárállomány 35 százalékát.

Ezek elsősorban az agrárterületeken élő madarak számának csökkenését jelenti, de az utóbbi időben már az erdőkben fészkelő madarak száma is csökken itthon.

 
Magyar Madártani Egyesület
 

A kolibrik sorsával kapcsolatban Orbán megjegyezte, amíg stabilak az ökológiai rendszerek, addig a specializálódás is megindul. Táplálékuk főként a virágok nektárja, kisebb részben pedig rovarok. Lakóhelyük általában olyan völgy amelyet az egész populáció általában nem hagy el, endémikusak. Amennyiben megszokott környezetük megváltozik, természetesen bajba kerülnek a speciális körülményekhez szokott fajok. Orbán szerint ilyen fenyegetés azonban nem áll fenn.

Fontosabb problémának tartja a madarak etetését. Semmi szükség nincs rá, a madaraknak sem jó, a fiókák pusztulását okozhatja, ezért élelmiszerpazarlásnak minősül, ami visszavezet a túlhajszolt élelmiszertermelés okozta madárállomány csökkenés növekedéséhez.

Korábban a Népszavában az MME pontos útmutatást tett közzé az etetésről.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Orbán Zoltánnal
2022.06.08., szerda 8:48
Riporter: Para-Kovács Imre