„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagy kár volt lelőni az egyetlen magyarországi keselyűt

29/04/2021 10:45

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Vélhetően Magyarországon lőhettek le egy jeladóval ellátott barátkeselyűt. Az itthon csak kóborlóként jelenlévő állat szomorú esete kapcsán Orbán Zoltán mesélt a fajról. A keselyűk alapvetően dögevők, rendkívül hasznosak, mert számos fertőző betegséget, mint a lépfene, a fertőzött tetemet felfalva "biológiailag semlegesítenek". A Magyar Madártani Egyesület szóvivője, hozzátéve, hogy épp ezért Európa-szerte igyekeznek újrahonosítani a keselyűféléket.

2021. április 29. Reggeli gyors - részlet 21.02.29. Orbán Zoltán
08:17
00:00

Magyarországon lőhettek le egy fokozottan védett keselyűt. Gyanús GPS-adatokat küldött Magyarországról egy nyomkövetővel jelölt barátkeselyű – riasztotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME) egy bolgár természetvédő szervezet, a Green Balkans a múlt héten. A megadott koordinátákon az MME méreg- és tetemkereső egysége és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei megtalálták a madár jeladóját egy folyóparton. A barátkeselyű Magyarországon rendkívül ritka, csak kóborló egyedek bukkannak fel néha.

A szomorú eset kapcsán Orbán Zoltán mesélt a fajról. A keselyűk alapvetően dögevők, rendkívül hasznosak, mert számos fertőző betegséget, mint a lépfene, a fertőzött tetemet felfalva biológiailag semlegesítenek – mondta el a Magyar Madártani Egyesület szóvivője, hozzátéve, hogy épp ezért Európa-szerte igyekeznek újrahonosítani a keselyűféléket. Tehát mint utalt rá, nagy kár volt lelőni a Magyarországon épp felfedezett, valószínű, egyetlen egyedet.

Az is nagyon káros, amikor az orvvadászok mérgekkel ölnek le védett, veszélyeztetett állatokat, nem csak a közvetlen pusztítás miatt, hanem azért is, mert ezek a tetemek a dögöket fogyasztó további állatokra is veszélyesek, így a keselyűkre is.

 
Barátkeselyű
Pixabay
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Orbán Zoltánnal
2021.04.29., csütörtök 8:48
Riporter: Para-Kovács Imre