„Klubrádió
Reggeli gyors

MME-szóvivő: Nem olyan rossz a fecskék helyzete

27/05/2021 11:58

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár 2000 óta mintegy 60 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány, Orbán Zoltán szerint a fecskefészkek leverésének megszüntetésével sikerült elérni, hogy a populáció ne csökkenjen tovább. A Magyar Madártani Egyesület szóvivője szerint ebben nagyon nagy szerepe van a lakosság felelősségvállalásának és a médiának, amely felhívja a problémára a figyelmet.

2021. május 27. Reggeli gyors - részlet 21.05.27. Orbán Zoltán
05:54
00:00

2000 óta 60 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány – írja a Magyar Hang. A portál szerint ez azt jelenti, hogy augusztusonként kétmillióval kevesebb fecske van itthon, mint volt két évtizeddel ezelőtt, és mivel egyedenként legalább egy kilogramm rovart esznek meg, kétezer tonnányi kártevő vagy betegségeket terjesztő rovar marad a nyakunkon évről évre.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője a Klubrádióban arról beszélt, hogy nem ennyire drámai helyzet, mert bár mai napig hiányzik a fecske állomány 60 százaléka, de ezt évről évre sikerült szinten tartani. Úgy véli, a lakosság komolyan vette a populáció csökkenését. Stagnálás két legfőbb okát, a nagyüzemi mezőgazdaság okozta károkat és a klímaváltozást persze nem sikerült elhárítani, de egy harmadik, Magyarországon addig jellemző, civilizációs problémát, a fecskefészkek leverését sikerült nagyban csökkenteni. Orbán óvatos becslése szerint lakossági összefogással 70 százalékkal sikerült csökkenteni az esetek számát.

fecske, fészek
Forrás: Flickr.com
 

Hozzátette, a vizi madarak felesleges és veszélyes etetése is jelentősen csökkent. Mindezek kapcsán megjegyezte, hogy ehhez nemcsak a lakosság részvétele, de az őket elérő média partneri együttműködése is nagyban hozzájárult. "Csak az alulról jövő aktivitásnak, a civil gondolkodásnak, az állampolgári felelősségvállalásnak van egyedül esélye, mert ezek által tehetjük tönkre a Földet, vagy tehetik jobbá" – jegyezte meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Orbán Zoltánnal
2021.05.27., csütörtök 8:48
Riporter: Para-Kovács Imre