„Klubrádió
Útszélen

Navigare necesse est – Józsa Márta jegyzete

22/01/2023 15:45

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

"Hajózni muszáj. Nézzenek csak körül az Adrián, ahol olykor egymásnak adják a hajókormányt levitézlett pornópolgármesterek, Bill Gatesnél is okosabb udvari pénztárcák és egyéb nemzeti celebek."

2023. január 19. Útszélen-részlet (2023.01.20. Józsa Márta jegyzete)
03:04
00:00

Jó hírekkel jövök ma, kezdjük azzal, hogy győzni látszik az igazság a Budai Magyar Királyi Országos Tébolydában. Gondoljanak amire akarnak, én is szoktam, de most speciel a Lipótmezőre utaltam. 2008 óta laknak itt szolgálati lakásokban olyan egészségügyi dolgozók és családtagjaik, akiknek fogalmuk sincs, hogy meddig tarthatják meg az otthonukat, hiszen nyilvánvaló, hogy az állami tulajdonú, ősfás területre oly sokan szemet vettek már, hogy csaknem holló vájta ki hollónak a szemét, kormányokon áthidaló ez a projekt. Azon sem csodálkozom, hogy az ott lakókra senki sem gondolt, most, hogy legújabban bentlakásos elitiskolát terveznek a hajdani tébolyda hűlt helyére. Igaz, annak idején az intézmény lakóira sem gondolt senki, amikor szélnek eresztették a pszichiátriai ápoltakat. A megszokott szociális szadizmus – minősítette a bánásmódot Szepesházi Péter, a kilakoltatási perekben több lakót is képviselő ügyvéd. Aki most – legalábbis egyikük esetében – elérte, hogy a bíróság kimondja: megfelelő színvonalú cserelakást kell biztosítani az érintetteknek. Szóval a jó hír most az, hogy nem minden esetben lehet csak úgy ukk-mukk-fukk kilakoltatni ártatlan embereket.

Vannak egyéb remek hírek is. Például az, hogy a kilakoltatás rémével küzdő emberek sorsa nem mindig hagyja hidegen a kormányt és főként annak regionális középhatalmi fejét. Igenis van, akinek eltökélten védi lakhatását és magántulajdonához való jogát. Annak kilenc Putyin-közeli oligarchának is, akinek a nevét kihúzatná a brüsszeli szankciós névsorból. Szóval a szerinte nem is működő büntetés elől mentesítené őket, mert különben lesz nemulass és vétó, hogy lehet szegény kiskirályokat összebrüsszelezni, elszankciózni megannyi kastélytetőt, yachtot tisztességes gengszterkedésben megőszült fejük felől. Adják csak vissza a jogaikat, inkluzíve a hajózás jussát, tudják, navigare necesse est, hajózni muszáj. Nézzenek csak körül az Adrián, ahol olykor egymásnak adják a hajókormányt levitézlett pornópolgármesterek, Bill Gatesnél is okosabb udvari pénztárcák és egyéb nemzeti celebek. Hogy néznének ki szegények egy szál gumicsónakban. Ami a többieket, a kilakoltatottakat, vagy éppen a háborús áldozatokat illeti, most szólok, hogy a van a latin mondásnak folytatása is: Vivere non est necesse. Élni – legalábbis nekünk - nem muszáj. Ezt a leckét is betéve fújják a Karmelitában.

Végül a harmadik jó hírem is. A frissen létrehozott korrupcióellenes hatóság vezetője azt mondta: Magyarországon nem a rendszer korrupt, hanem az emberek. Úgyhogy nincs itt semmi látnivaló, ki velünk, bűnös polgárokkal, és máris itt van a makulátlan becsület országa. Már látom is magam előtt a falvédő-mémet, az amúgy legendás hajós hírében is álló színész-énekessel. Nagymamám, Zalai Imréné és David Bowie kéz a kézben kanosszát jár az Integritás Hatóságnál.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2023. január 19-ei adásában hangzott el.