„Klubrádió
Útszélen

Vaddisznók – Józsa Márta jegyzete

8/01/2023 15:59

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

"Csöppet sem volnék meglepve, ha az igencsak vakmerő állatok nem éppenséggel a minap durrogtató háborús hangnem miatt zavarodtak meg annyira, hogy Árpádházi Szent Margit kolostorromja alatt kötöttek ki, a futópálya ördögeinek nagy rémületére."

2023. január 05. Útszélen-részlet (2023.01.05. Józsa Márta jegyzete)
02:28
00:00

Bearanyozta a szerdai napomat a hír, hogy lezárták a Margit-szigetet pár órára amiatt, hogy az ott sétáló, kutyát vagy gyereket sétáltató fővárosiak egy vaddisznót láttak, videóztak. Tényleg, annyira üdítő hír a nem olyan régen történt szilveszteri buli után, amikor is – emlékszünk – talán még a második világháborús filmek zajorgiáját is megszégyenítően lövöldözött el milliókat boldog és boldogtalan. Mondván, hogy ő megteheti. A dolog ízléstelenségéről reggelig tudnék értekezni, most persze csak annyit említek meg, hogy mindenkinek, aki petárdázott, kötelezően lejátszanák pár órát abból a csöppet sem megnyugtató, és semmiképpen sem fikciós filmből, ami mondjuk egyidejűleg Kijevben, meg Harkivban, meg arrafelé zajlott. Leszögezném: ami ott történik, az a mi életünk is. Ahogy egy bátor, random vaddisznó átússza a Dunát, úgy az is bármikor megeshet, hogy egy ordas eszmét ügyesen, sok pénzből és még több cinizmussal becseppentenek a fejekbe. Elnézést a megfogalmazásban a feltételes mód miatt. Tartok tőle, hogy ezt már nem félni, inkább rettegni kell.

Csöppet sem volnék meglepve, ha az igencsak vakmerő állatok nem éppenséggel a minap durrogtató háborús hangnem miatt zavarodtak meg annyira, hogy Árpádházi Szent Margit kolostorromja alatt kötöttek ki, a futópálya ördögeinek nagy rémületére. Amott abban a világban, ahol lebetonozzuk, és fölesszük a környezetet élővilágbéli pajtásaink elől, ott nem tudom, min kellene csodálkoznunk. Van a történetnek vicces előzménye is, emlékeznek még arra, hogy 2015-ben a Bazilika környékén, a Bajcsy-Zsilinszky úton tartotta lázban a közvéleményt két, hasonlóképpen a Dunát halált megvető bátorsággal átúszó két vaddisznó? Megesett, hogy a magyar kriminalisztika legújabb Bonny és Clyde-jaként emlegették őket.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2023. január 5-ei adásában hangzott el.