„Klubrádió
A lényeg

Hát ezért lőtték le a margitszigeti vaddisznót

5/01/2023 14:37

| Szerző: Klubrádió

Szerda délután egy szabadon kószáló vaddisznó miatt zárták le a Margitszigetet, a vadállatot még aznap este kilőtte egy vadász. Az eset kapcsán a 24.hu Földvári Attilát, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szóvivőjét, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársát faggatta.

A szakértő szerint a szerdaihoz hasonló eseteknél mindig felmerül a kérdés, hogy megoldható lett volna-e a helyzet az állat életének megóvásával is. Szóba jöhetne az altatólövedék, illetve a befogás is, Földvári Attila szerint ugyanakkor ezek kapcsán több probléma is felmerül.

Afrikai sertéspestis Németországban
 
Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
 

Az altatólövedék esetében gondot okoz, hogy az elkábításhoz szükséges szer csak engedéllyel tartható, és rendszerint állatorvosok birtokolhatják. Az is nehezen megállapítható, hogy mekkora dózisra lenne szükség. Ha túl sok hatóanyag kerül a lövedékbe, az állat elpusztul, túl kevés esetén pedig nem kábul el, és komoly baesetet okozhat.

Az állat csapdába ejtése azért nem jöhet szóba, mert rengeteg időt, akár több hetet is igénybe vehet, az ilyen esetek viszont azonnali megoldást igényelnek. A vadászati szóvivő úgy véli, semmi garancia nincs arra, hogy egy állatot élelemmel be lehet csalni egy ketrecbe városi környezetben, hiszen ott talál bőven elég táplálékot másfele is.