„Klubrádió
Útszélen

Én és a foci – Józsa Márta jegyzete

24/12/2022 13:01

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Vessék össze a vébére szánt erőforrást például azzal az lendülettel, amelyet mondjuk az egészségügyre, a betegek ellátására, méltóságára, a hozzátartozók edukálására és hasonlókra fordítunk.

2022. december 22. Útszélen-részlet (2022.12.22. Józsa Márta jegyzete)
01:43
00:00

Négyévente újra és újra megdöbbenek azon, hogy egy játék mögött mennyi fogalom rejlik. Hogy a focinak van bűntörténete, politikai aspektusa is számos, és persze szociálpszichológiája is. Amúgy persze művészete és irodalma is van. Utóbbiakról a legritkábban hallunk. Azt viszont tudjuk, hogy a négyévente megrendezett dzsemborik, mondjuk vébék életeket, egzisztenciákat tesznek tönkre.

Olvasok interjúkat olyanokkal például, akik Argentínában – ez egy olyan ország, ahol nyolcvannyolc százalékos pillanatnyilag az infláció, tehát még az itteninél is jóval nagyobb, bár ki tudja, lehet, hogy hamar felzárkózunk e fehér, keresztény és európai csapathoz, ahogy a legfogalmatlanabb politikusaink egyike-másika igyekezett fogalmazni – szóval ebben dél-amerikai, viharos politikai múltú és jelenű féldemokráciában, vagy hogy szokták a hasonszőrűek nevezni, emberek adták el a házukat, autójukat, élték fel minden megtakarításukat azért, hogy elmehessenek egy gazdag és a demokrácia szót sem ismerő ázsiai országba, ahol szurkolói nyomortelepen tengődtek, és még az sem biztos, hogy bejutottak a döntőre a stadionba. Mondjuk, mert jegyre már nem jutott. Arra a döntőre, amelynek létrejöttét több ezer stadionépítés közepette meghalt vendégmunkás és világszerte számos korrupt politikus tette lehetővé.

És mégis, mégis, vessék össze – és nem csak a pénzről, nyilvánosságról, energiáról is beszélek – most a vébére szánt erőforrást például azzal az lendülettel, amelyet mondjuk az egészségügyre, a betegek ellátására, méltóságára, a hozzátartozók edukálására és hasonlókra fordítunk. Holott ha egy stadionnyi ember kimenne az utcára, azzal már sok meccs eredményét meg lehet fordítani, még az igencsak kedvezőtlenül lejtő magyar pályán is.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2022. december 22-ei adásában hangzott el.