„Klubrádió
Útszélen

Kipcsak rakott krumpli

13/11/2022 12:57

| Szerző: Józsa Márta/Klubrádió

"Maradt a jól bevált módszere a reménykeltésnek: az örökzöld burgonyaosztás. Azért ne lankadjunk, törhetjük rajta a fejünket, hogy ezzel most melyik lobbi szedi meg degeszre magát."

2022. november 10. Útszélen (2022. november 10., csütörtök 15:00)
45:47
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Senki ki nem igazodik azon, hogy mit csencselnek itt villannyal-gázzal a kormány ki tudja, milyen jogosítványokkal feldíszített kijáró emberei, és azt is csak sejteni tudjuk, hogy ők nem járnak rosszul ezzel a biznisszel. A háborús nyerészkedésnek megvannak a maga kedvezményezettjei, csak már szinte elfelejtettük ezt a kifejezést. Pedig jó volna mögé látni minden olyan rendeletnek, törvénynek, sziklaszilárdságú alkotmánymódosításnak, amelyet valamely random éjszaka hoztak, És reggelre arra ébredt mindenki az önkéntes rezsicsökkentés közepette az egy villanykörtés félhomályban, hogy ez már megint micsoda. Mondjuk az, hogy zajlik egy kormányinfó, ahol éppen csak az nem hangzik el, hogy lemondott a kormány egyik erős embere. Nem cáfolták, nem erősítették meg, aztán másnapra kiderül, hogy az egyetemek kivégzésében múlhatatlan érdemeket szerzett jóembernek az volt a baja, hogy ő speciel zöldben utazott, pártolta volna szél-, nap- és geotermikus energiát, de ezt a kormány valami oknál fogva üldözi. Mindig is üldözte, de ez eddig nem tűnt fel Palkovics miniszternek. Inkább annyi szúrhatott neki szemet, hogy most más telepszik rá az egyre táguló energiaipari pénzeszsákra. Amelyből, akárkinek hívják is a minisztert, az egyszeri vakoskodó-fázó embernek úgysem jutott volna egy árva kilowattnyi buznyák sem. Tudják, arról beszélek, hogy egy kis, faluvégi közösség számára is megoldható lenne a nap vagy a szél energiáját felhasználva egy szinttel fennebb lépni a nyomor amúgy beláthatatlan mélységű létráján.

Úgyhogy maradt a jól bevált módszere a reménykeltésnek: az örökzöld burgonyaosztás. Azért ne lankadjunk, törhetjük rajta a fejünket, hogy ezzel most melyik lobbi szedi meg degeszre magát. Akárcsak az előző M, majd mégsem csak M méretű tojásra hajított sipkával. A nemzeti rakott krumpli bűvöletében pöffeszkedő hatalmasságok bizonyára mindenkinél jobban tudják, talán ezért is mentek el kipcsakoskodni az otthonos keletre. Reméljük, lesz idejük meglátogatni közben az Üzbég-Magyar burgonyaközpontot, és néhány findzsa kumisz mellett eltöprengeni azon: mit is adhatnának ők álruhában járva-kelve, akarom mondani: megfigyelve az országnak, aminek még a krumpliosztásnál is jobban örülne a nép.

Az Útszélen témái:

A háború kilenc hónapja alatt sok ezer ember fordult meg a Kétfarkú Kutyapárt sátránál a Nyugati pályaudvaron – most azonban elfogyott a szusz – azaz a segítség. Pedig áldozatkész önkéntesből nincs hiány.

Jogi védelem egy koldusnak – beadvány az Alkotmánybíróság előtt. Az utcajogászok tapasztalati szerint már a középosztálybeliek: tanárok, tűzoltók és egyéb közalkalmazottak is kénytelenek igénybe venni a segítségüket.

Józsa Márta vendégei: Gábor, önkéntes segítő és Molnár Noémi, az Utcajogász Egyesület ügyvédje.