„Klubrádió
Reggeli gyors

Napirend nélküli baráti csevegés Trumppal, virágcsokor a volt first ladynek

11/03/2024 09:42

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Melania Trump hosszú idő után először mutatkozott a nyilvánosságban a floridai golfklubban, ahol Orbán nagy csokor virágot nyújtott át neki. Joe Biden pennsylvaniai kampánygyűlésén úgy fogalmazott, Donald Trump olyan emberrel találkozik, aki nyíltan arról beszélt, hogy a demokrácia nem működőképes. Nemzetközi lapszemle.

Orbán Viktor és Donald Trump találkozójáról előbbi közösségi médiás bejegyzései alapján számolt be a CNN – ami önmagában is sokat elárul. A volt elnök gyűlöli a CNN-t, nyilván közelébe nem engedi. Orbánnal viszont népes stáb mehetett dokumentálni a számára világraszóló eseményt. A CNN idézi Trumpot, aki szerint Orbánt nemcsak Európában, de világszerte tisztelik. A CNN megjegyzi, hogy a tanácsadókkal folytatott szűkkörű beszélgetés kb. egy órán át tartott, amolyan baráti együttlét jelleget öltött, mivelhogy hivatalos napirendje nem volt a találkozónak. Ahogy a Klubrádió is megtudta saját forrásaiból, a CNN is úgy tudja, hogy Orbán hívatta meg magát Trumphoz. A Fehér Ház pedig megerősítette, hogy Orbán nem kereste a Joe Biden elnökkel való találkozó lehetőségét és az elnök sem kívánt találkozni vele. Sőt, Biden aggályát fejezte ki, hogy a két autokrata vezető találkozott. Pennsylvaniai kampánygyűlésén úgy fogalmazott: Trump egy olyan emberrel találkozik, aki nyíltan beszélt arról, hogy a demokrácia nem működőképes, ő tulajdonképpen a diktatúrákhoz vonzódik. Én viszont egy olyan jövőt képzelek el a hazámnak, amelyben megvédjük a demokrácia vívmányait – mondta Biden.

S nemcsak a CNN, de például a Hindustan Times is felfigyelt arra, hogy az utóbbi időben a nyilvánosság előtt nem mutatkozó Melania Trump váratlanul megjelent a floridai golfklubban rendezett koncerten, ahol Orbán egy óriási virágcsokrot nyújtott át neki, miközben Roy Orbison Oh, Pretty Woman c. számát játszotta a zenekar.

Az amerikai közszolgálati PBS News Tv csaknem 6 percben foglalta össze Orbán regnálását amerikai útja alkalmából. Megszólalt a magyar Külügyi Intézet vezetője, a nem mellesleg amerikai Dr. Gladden Pappin, aki az Orbánt ért kritikákra azzal vágott vissza, hogy ő csak az ország érdekeit nézi. A Princeton Egyetemen oktató jog- és politikatudós, Kim Lane Scheppele j pedig kijelentette: utoljára 2010-ben volt szabad és tisztességes választás Magyarországon.

Szijjártó Péter a szélsőjobboldali Breibart Newsnak adott interjút – persze ezen nincs mit csodálkozni, ha mellétesszük, hogy a lapot sokáig igazgató Steve Bannont pedig a washingtoni magyar nagykövetségen fogadta Orbán Viktor. Bannon ellen szintén bűntető eljárás folyt, s négy hónap börtönbüntetésre ítélték pénzügyi csalás vádjával. A külügyminiszter az exkluzívnak beharangozott interjúban egyébként sok békeszólam mellett az is kijelentette, hogy Európában gyakorlatilag majd mindenki háborúpárti. A Trump elleni bűnvádi eljárásokat frusztrálónak nevezte és hozzátette, ilyenek a konzervatívokkal fordulnak csak elő. Mert ha egy konzervatív elkezdi bírálni a liberálisokat, akkor azok rögtön a demokrácia intézménye nevében és a világvége megakadályozását elkerülendő politikai és jogi lépéseket tesznek. Ezeket mi is jól ismerjük – utalt itt Szijjártó a magyar uniós konfliktusokra. Szijjártó ezen a szélsőjobbos fórumon simán képmutatással és kettős mércével vádolta meg az EU-t. Panaszkodott, hogy a liberálisok uralják a médiát és a politikát is térségünkben. Biztos abban, hogy az Ukrajnában zajló háborúnak nagyon rövid időn belül vége lesz egy új, magabiztos amerikai elnök megválasztásával.

 
Zuzana Caputová l Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak
 

Zuzana Caputová leköszönő szlovák államfő a Financial Timesnak adott interjúban Robert Fico körvonalazódó politikáját Orbán Viktoréval egyezőnek nevezte, mert építi le a demokráciát, a jogállamot és ezzel egyidőben fordul egyre barátságosabban a putyini Oroszország felé. Szerinte Szlovákia könnyen járhat úgy, mint Magyarország, akit megfosztottak az uniós forrásoktól a jogállami normasértések miatt.

Sulyok Tamás ünnepélyes beiktatási ceremóniájáról a kínai központi hírügynökség a Xinhua úgy számol be, hogy meg sem említi a jelölése idejére esett családi legendárium okozta botrányt. Csupán azt emeli ki a tudósítás, amit az új államfő mondott, hogy továbbra is az Alaptörvény betűjéhez tartja magát munkája során.

A lapszemlét a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.