„Klubrádió
Hetes Stúdió

Orbán menni Florida, Trumphoz – Interjú Dalibor Rohac-csal

10/03/2024 19:05

| Szerző: Csernyánszky Judit

Dalibor Rohac, a konzervatív American Enterprise Institute kelet-európai szakértője furcsának találja, hogy Orbán Viktor nem teszi meg a kormányfőknél szokásos hivatalos vizitet a külügyminisztériumban, és nem jelentkezik be a Fehér Házba se. S persze nem is hívják egyik helyre sem. Ellenben, hogy a nacionalista politika frontján jól teljesítsen, elmegy a washingtoni Heritage Alapítványhoz és utána Trump floridai golfklubjába. S nyilván szükségük van az autokrácia kidolgozását tökélyre vivő Orbán tanácsaira, merthogy ez az agytröszt dolgozik gőzerővel Trump kormányprogramján és képezi ki az új, fiatalokból álló bürokráciát, mert óriási leépítésre készül Trump.

Csernyánszky Judit interjúja.

2024. március 09. Hetes Stúdió / részlet, Csernyánszky Judit interjúi (24.03.09.)
14:15
00:00
Csernyánszky Judit: - Hoz a konyhára Trumpnak valamit, ha Orbánt fogadja és fotózkodnak?

Dalibor Rohac: - Nyilván vannak olyan konzervatívok, akik Orbán rajongói. Véleményvezérek, politológusok, akik zömében az úgynevezett új, szélsőségbe hajló jobboldalhoz tartoznak, de számuk csekély. Az átlagszavazónak fogalma sincs, ki ő. De nyilván vannak olyanok, akik amolyan messianisztikus víziójuknak köszönhetően Trumpot és őt körberajongják.

Cs. J.: - Úgy is tűnhet, hogy Orbán mindent feltesz egy lapra, amikor Trump mellett leteszi a voksát, ugyanis itthon elég sok zűr van körülötte. Felelőssé teszik sokan a pedofil kegyelmi botrány miatt, és kinevezett egy olyan köztársasági elnököt, aki minden bizonnyal hazudott, amikor édesapja fasiszta múltját takargatta. Szóval olyan, mint akinek nincs is más választási lehetősége, mint Trump pártját fogni, aki ellen bűntetőeljárás folyik.

D.R.: - Én tényleg le voltam döbbenve, hogy mekkora változáson ment keresztül karrierje kezdete óta. Hisz transzatlanti elveket hirdetve mellszélességgel kiállt a NATO-tagság mellett. 2008-ban Grúzia szabadságharcát is támogatva még az oroszok elleni héjának is számított. S amikor újra hatalomra kerül 2010-ben, homlokegyeneset mást mond, amibe nyilván belejátszott a 2008-as globális pénzügyi válság is. Tusnádfürdőn pedig 2014-ben úgy beszélt, mint aki nem tekinti többé szövetségesének a nyugati értékrendet is képviselő Amerikát. S nemrégiben olyan biztonsági megállapodást írt alá Kínával, amely alapján meg tudják figyelni azokat, akik a kínai gyárakban dolgoznak, akiknek létszáma egyre nagyobb. Ezt se tudtuk volna 20 évvel ezelőtt elhinni róla. Úgy tűnik, Trump ezeket mind figyelmen kívül hagyta, amikor vele tárgyalt. Mert ő inkább a kultúrharcot látja a sikerei közt fontosnak: a migráció kezelését, a kisebbségek és a politikai ellenfelei elleni kultúrharcot.

Dalibor Rohac
 
Dalibor Rohac
American Enterprise Institute
 

Cs. J.: - Szuperkeddi győzelmi beszédében megint előjött azzal, ha más lett volna a választási eredmény, akkor Oroszország nem támadja meg Ukrajnát .. és így tovább. Az emberek ezt beveszik?

D.R.: - Nehéz ezt megmondani, mert szavait sokféleképpen szokták értelmezni, és mindig felvetődik a kérdés, hogy szó szerint kell-e érteni, illetve komolyan lehet-e venni. Az biztos, Trump a ködösítés nagy mestere. Azért fogalmaz szándékosan félreérthetően, hogy utána ne lepjen meg senkit az adott helyzetre vonatkozó megoldása, mert benne volt az is, meg más is. De ha a mostani retorikáját hallgatjuk és követjük szavazói véleményét az oroszok háborújáról, akkor azt hiszem, van okunk aggódni Európa biztonságáért. Trump képes lesz az ukránok feje fölött egyezségre jutni Putyinnal. Ami nyilvánvalóan az elfoglalt területek átadását jelentené, őt az sem zavarná, ha Ukrajna nem tartozna a jövőben a transzatlanti közösségbe, se a NATO-ba, se az EU-ba.

Cs. J.: - A Washington Postban épp most olvastam egy véleményt arról, hogy azért sem fogadta el Olena Zelenszkaja Jill Biden meghívását az Unió helyzete kongresszusi beszédére, mert Zelenszkij már Trumppal számol a Fehér Házban. S nem árt vele is jóban lenni.

D.R.: - Persze, ez is egy lehetséges interpretálása a történteknek. De szerintem sokkal inkább arról van szó, hogy az ukránok nem hajlandók oroszokkal egy társaságban mutatkozni, még akkor sem, ha a meggyilkolt ellenzéki vezető feleségéről van szó. Ha jól tudom, az önök kormányfője is sovinisztának nevezte Zelenszkijt, és ezért nem volt emlékének adózni a parlamentben. S talán már Zelenszkij is belefáradt a Fehér Házba utazgatni, hisz nemegyszer felbukkant ott. Tavaly kevés sikerrel tért onnan haza. S ha Olena ideutazott volna, akkor sem szavaznák meg az Ukrajnának nyújtandó, betervezett támogatást. Nem akart csak egy biodíszlet lenni Biden beszédéhez, amikor úgysem kapna érte semmit cserébe – fogalmazott megkeresésünkre Dalibor Rohác, a konzervatív amerikai agytröszt térségünkbeli elemzője.

A fenti lejátszás gombra kattintva meghallgathatja a Radványi K Miklóssal, az amerikai kongresszusban készített beszélgetést is. Radványi 15 éven át dolgozott főtanácsadóként, jelenleg a Frontiers of Freedom alapítvány alelnöke. Élő amerikai kapcsolatainak köszönhetően továbbra is rendszeresen publikál magyar-amerikai külpolitikai kérdésekről. Legutóbbi írásában neosztálinista gengszterokráciának minősítette a magyar kormányt.

Csernyánszky Judit interjúi a 2024. március 9-i Hetes Stúdióban hangzottak el.