„Klubrádió
Esti gyors

Szent-Iványi: Orbán profitálhat a Trump-találkozóból, az ország annál kevésbé

8/03/2024 23:14

| Szerző: Klubrádió

Floridai birtokán fogadja Orbán Viktort Donald Trump; Szent-Iványi István külpolitikai szakértő szerint a magyar miniszterelnök profitálhat ebből, ha Trump visszatérne az elnöki székbe, az neki kényelmesebb lenne, mint egy Biden-adminisztráció, mert nem feszegetné az emberi jogi, jogállamisági kérdéseket. De ha Trump meg is nyeri a választást, azt lehet tudni, hogy nem sokra tartja se Európát, se a NATO-t, ami nem egyezik Magyarország érdekeivel.

2024. március 08. Esti gyors - részlet 24.03.08. Szent-Iványi István
10:32
00:00

Orbán Viktor Amerikában találkozik Donald Trumppal: a korábbi amerikai elnök floridai birtokán látja vendégül a magyar kormányfőt. Szent-Iványi István külpolitikai szakértőt, volt nagykövetet arról kérdeztük, hogy diplomáciai szempontból mit lehet azzal kezdeni, ha egy miniszterelnök elutazik egy másik országba, nem nyaralni, de nem is találkozik senkivel a hivatalban lévő vezetők közül.

Elmondta, általában nincs ilyen típusú utazás, ez önmagában is szokatlan, meg az is, hogy Orbán Viktor nem kapott meghívást, csak bejelentkezett, és fogadja Donald Trump. Tarthat egy előadást, illetve „sikerült találkoznia” egy jogerősen elítélt alt-rightos ideológussal, Steve Bannonnal. Itt most nagyon feltűnő, hogy Orbán az elnökválasztási kampány kezdetén ellátogat az egyik jelölthöz, az egyetlen kihívóhoz, neki nyújt támogatást, amit lehet egyfajta beavatkozásként is értékelni a szakértő szerint. Ilyet más európai miniszterelnök nem tesz. Megjegyezte, Orbánra nézve megalázó is, hogy hivatalos szinten nem fogadják.

Azt szokták mondani, hogy a migrációellenesség összeköti az amerikai republikánusok egyik szárnyát a magyar kormánnyal, ez kétségtelen. Továbbá a magyar kormány szokta hangsúlyozni család- és gyermekbarát voltát, bár ez az elmúlt hetek eseményei, a kegyelmi botrány után zárójelbe került. Ezek a tradicionális értékek megint csak a republikánusok egyik szárnyához köthetők, és ők valószínűleg nem is látnak sokkal többet Orbánból – vélekedett Szent-Iványi István.

A volt nagykövet arra is felhívta a figyelmet, hogy a konzervatívok körében népszerű Fox News, amely sokat segített Donald Trump első választási kampányában (akkor még Tucker Carlsonnal), viszont meglehetősen hűvösen és kritikusan írt Orbán Viktorról, a látogatásról is, arról, hogy mit remélnek tőle. Vagyis a republikánusok körében koránt sem egyöntetű a lelkesedés iránta.

A miniszterelnök lehet, hogy tud ebből profitálni, főleg belpolitikában, mert fel tudja mutatni, hogy vannak komoly partnerei, hiszen mindenki számára egyre nyilvánvalóbb, hogy Európában és a szövetségesek között egyre jobban elszigetelődik. Egy esetleges Trump-adminisztráció neki kényelmesebb lehet, mint egy Biden-kormányzat, mert előbbi az emberi jogi, jogállamisági kérdéseket, a demokrácia helyzetét nem fogja feszegetni. Trump nem is küldene olyan nagykövetet ide, mint David Pressman, hanem inkább olyat, mint elődje, David Cornstein, aki Szent-Iványi szerint nem volt felkészült az itteni viszonyokból.

Ugyanakkor az felettébb kérdéses, hogy ez mennyit jelent Magyarországnak, ha Trump megnyeri a választást (itt még sok kérdőjel van, de nem lehet kizárni), akkor is tény, hogy nem sokra tartja Európát, kivéve talán a briteket. Tehát egy kis európai ország vezetője nem lesz igazán fontos. Ráadásul vannak olyan ügyek, amelyekben abszolút ellentétes állásponton vannak, például a Trump-kormányzat idején Pompeo külügyminiszter dühösen jött ide a Huawei térnyerése miatt, amit nagyon sérelmeztek az amerikaiak. A magyar kormány rendkívül szoros viszonyt ápol Kínával – az akkugyáraktól már a rendőrségi kapcsolatokig ívelően – amit nem néz jó szemmel Trump és a körülötte lévő szakértők. Trump a NATO-t se sokra tartja, azt is mondta, hogy jobb lenne kilépni belőle, vagy hogy nem védi meg a szövetségeseit, ami szintén nem lehet érdeke Magyarországnak.

Jelenleg az amerikai adminisztráció magas szinten nem kíván találkozni magyar vezetőkkel: se Orbán Viktort, se Szijjártó Pétert nem fogadták, részben nyilván azért is, mert elköteleződtek a fő kihívó, Trump mellett. Ráadásul diplomáciai szempontból rendkívül rosszul választották meg a mostani az időpontot: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök járt Washingtonban, és Svédország hivatalosan is a NATO tagja lett, illetve Joe Biden elnök megtartotta a hagyományos „State of the Union” (az ország állapotáról szóló) beszédét, vagyis nem Orbán látogatása a fontos az Egyesült Államokban ezekben a napokban – összegezte Szent-Iványi István.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Esti gyors
2024. március 8., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János