„Támogassa
A lényeg

Londonban is pert vesztett Trump

8/03/2024 14:46

| Szerző: Klubrádió

A londoni bíró 382 ezer dollárnyi perköltség megfizetésére kötelezte a volt elnököt.

Ezúttal Londonban vesztett pert Donald Trump. A volt amerikai elnök – aki az idei választások republikánus jelöltje lehet – keresetét már azelőtt kidobták, hogy a per elkezdődhetne, a bíró viszont 382 ezer dollárnyi perköltség megfizetésére kötelezte.

A Telex összefoglalója szerint Trump az Orbis Business Intelligence nevű cég ellen indított pert, amelynek alapítója, Christophey Steele volt brit titkosügynök nevéhez kötődik a Trump orosz kapcsolatairól és kalandjairól elég erős állításokat megfogalmazó Steele-dosszié. Az anyagot a 2016-os választási kampány során rendelték Trump demokrata ellenfelének holdudvarából, az abban foglalt állításokat viszont már Trump beiktatása után hozták nyilvánosságra. Az anyag legnagyobb médianyilvánosságot kapó állítása az volt, hogy 2013-ban Trump prostituáltakat bérelt fel, hogy azok egy „golden shower”, vagyis aranyeső performansz keretében lepisiljék a moszkvai Ritz-Carlton elnöki lakosztályának ágyát. Az állítólagos ok, hogy abban az ágyban aludt Barack Obama, akit Trump gyűlöl.

Trump idén szeptemberben indított pert Steele cége ellen, az ügyben eljáró bíró szerint viszont a kereset eleve bukásra volt ítélve. Az Orbis 760 ezer dollár költség megfizetését követeli Trumptól, a bíró pedig utólag még dönthet úgy, hogy a 382 ezer dollárnál nagyobb összeg megfizetésére kötelezi Trump csapatát. Ezek az összegek persze eltörpülnek ahhoz képest, hogy a republikánus elnökjelöltet február végén egy amerikai bíró 355 millió dollár büntetésre ítélte Trumpot, amiért szándékosan túlbecsülte nettó vagyonát a hitelezők megtévesztése érdekében.