„Klubrádió
A lényeg

Joe Biden elnök és Donald Trump is jól teljesített a Szuperkedden

6/03/2024 15:04

| Szerző: Klubrádió

Egyre valószínűbb, hogy köztük dől el a következő elnökválasztás.

Donald Trump és Joe Biden is győzött az előzetes eredmények szerint a Szuperkeddnek nevezett előválasztási napon, amikor az Egyesült Államok mintegy 15 államában döntöttek az elnökjelöltekről a pártok regisztrált választói.

A republikánusoknál Donald Trump egyetlen kivétellel mindenütt győzelmet ért el az elnökjelöltségért Nikki Haleyvel folytatott versenyben. Joe Biden hivatalban lévő elnök szintén egyetlen helyen szenvedett vereséget a demokrata párti előválasztásokon. A republikánus előválasztáson Trump a vártnál fölényesebben győzött a keleti parti Virginia államban, ahol az előrejelzések esélyt mutattak Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó győzelmére.

A szavazatok csaknem teljes összegzése szerint Trump végül a szavazatok 63, Haley pedig a 34 százalékát kapta meg. Az ország nyugati részén fekvő Kalifornia, Alaszka és Utah államban tartott legtovább a szavazás, ezért az eredmények ezekről a helyekről később érkeznek. A többi államban, ahol szuperkeddi előválasztást tartottak, Donald Trump fölényes győzelmet ért el, így Alabama, Texas, Minnesota, Tennessee, Oklahoma, Észak-Karolina, Massachusetts és Maine államban.

epaselect USA ELECTIONS
 
Trump előválasztási győzelmi beszéde
 
Donald Trump volt amerikai elnök a Szuperkeddi Election Night Watch Party alkalmával a floridai Mar-a-Lago-ban, 2024. március 5-én beszél a támogatóihoz. A „Szuperkedden” 16 állam és egy amerikai terület szavazói adták le szavazataikat az Egyesült Államok 2024-es előválasztásán. Trump Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó ellen indul a republikánus elnökválasztáson.
Fotó: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
 

Jó eséllyel március 19-én lehet hivatalos mindkettejük elnökjelöltsége, ekkor szavaznak Arizonában, Floridában, Illinois-ban, Kansasban és Ohióban.

2024. március 06. A lényeg (2024.03.06.) Csernyánszky Judit riportja a Szuperkeddről
01:41
00:00

A demokrata előválasztáson Joe Biden is minden államban győzött, előzetes közlések szerint ugyanakkor alulmaradt kihívójával szemben az Egyesült Államokhoz tartozó csendes-óceáni szigeten, Amerikai Szamoán tartott jelölőgyűlésen. Ez volt a hivatalban lévő elnök első veresége a 2024-es előválasztások során. A szokásjog alapján, amikor a hivatalban lévő elnök elindul az újraválasztásért, akkor vele szemben nem száll versenybe pártján belül esélyes jelölt. Ez így történt idén is, hiszen Joe Biden kihívója egy országosan kevéssé ismert kongresszusi képviselő, Dean Phillips és egy kaliforniai írónő, Marianne Williamson.

Szimbolikusan akár a déli határnál is eldőlhet, hogy melyikük nyeri az elnökválasztást – erre hívta fel a figyelmet a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Nagy Gábor, a HVG külpolitikai újságírója. A migráció kérdésben ugyanis teljesen ellentétes a két jelölt politikája a migrációkérdésben.

2024. március 06. A lényeg (2024.03.06.) Nagy Gábor a Szuperkeddről
00:48
00:00