„Klubrádió
Reggeli gyors

Az Alapjogokért Központ vezetője már trumpi szókészletet használ

4/03/2024 09:20

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A héten Orbán Viktor Donald Trumppal találkozik, előadást is tart a volt elnökhöz közel álló think tank, a Heritage Foundation rendezvényén. Az Alapjogokért Központ vezetője, Szánthó Miklós a kanadai konzervatívoknak magyarázta miért jó a magyar családpolitika. Világszerte számos ukrán nagyköveti pozíció betöltetlen. Nemzetközi lapszemle.

2024. március 04. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2024.03.04.
05:45
00:00
A héten találkozik Orbán Viktor az Egyesült Államokba utazik, Joe Bidennel nem, Donald Trumppal viszont találkozik – ezt pedig nemcsak az amerikai és a magyar sajtó, de például az Azer News is említésre méltónak találta. A magyar kormányfő csütörtökön Washington DC-ben lesz, és annak a Heritage Alapítványnak a rendezvényén tart előadást, amely egyébként Trump leendő elnökségének politikai programját írja. Másnap utazik Floridába, ahol Mar-a-Lago-i nyaralójában fogadja a volt elnök.

A szociális támogatás helyett munkaalapú társadalom építésén alapszik a magyar családpolitika, és az adórendszeren keresztül ösztönzi a kormány a családalapítást – erről beszélt a kormányközeli Alapjogokért Központ vezetője, Szánthó Miklós a kanadai True North-nak. Szánthó azt magyarázta, hogy ezért alacsony, mindössze 3 százalékos a munkanélküliségi ráta hazánkban – noha ezt az adatot 2019-ben mutatta ki a KSH, akkor is csak a nők körében, a 2024 januári adatok szerint a munkanélküliség jelenleg 4,5 százalék. Az Alapjogokért Központ vezetője arról is beszélt, hogy a magyar fiatalok körében a családalapítás "trendi és szexi" and sexy, nem az aggasztja őket, hogy milyen lesz a karbonlábnyomuk. A magyar fiatalok boldogok, ha családalapításról van szó. Az áprilisra tervezett magyar CPAC konferencia – elmondása szerint – az uniós és az amerikai választásokra fog koncentrálni. A liberális ellenzék frusztrált emiatt is, mert nemzetközi koalíciót teremtünk. A CPAC célja szembemenni a liberális főáramlattal, lecsapolni Magyarországon és Washingtonban is a mocsarat – magyarázta Szánthó. Ezt a kifejezést Trump használta előszeretettel 2016-os kampányában, amin ő a korrupciót és az azzal összemosott demokratákat értette.

Shea Bradley-Farrell, a CPAC magyarországi rendezvényeinek rendszeres vendége könyvet írt Utolsó figyelmeztetés a nyugatnak: Magyarország győzelme a kommunizmus felett és a woke agenda címmel. A magyar politikát elemző írásban történelmünket a hódítás, invázió, megszállás és az ellenállás, függetlenség, szabadság állapotain keresztül írja le – mindez szerinte fontos perspektívát kínál a hanyatló amerikai demokráciának. Az Amazonon is idézett ajánló szerint a marxista demokraták, a mainstream média és a Világgazdasági Fórum résztvevői utálni fogják a könyvet – "ami önmagában elég ok arra, hogy megvegyük". Bradley-Farrell a CIPRE (az amerikai Counterpoint Intézet) elnöke, egyben a fent említett Alapjogokért Központ vezető kutatója is, utóbbi adta ki a könyvet. A minap a kutató a New York-i NTD-nek beszélt művéről, az interjúban azt állította, hogy az Európai Unió azt akarja, Magyarország terjessze a radikális transzgender teóriát az iskolákban, óvodákban.

CPAC - Nemzetközi konzervatív konferencia Budapesten
 
 Shea Bradley-Farrell, az amerikai Counterpoint Institute elnöke beszél a CPAC Magyarország kétnapos konzervatív konferencián a Bálna Budapestben 2023. május 4-én. l Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 
 

Nem kevés ukrán nagyköveti poszt betöltetlen világszerte, ezek között kirívó például a londoni hiánya. Viszont a budapesti ukrán nagykövet kinevezése az egyik legkomplikáltabb eset – elemzi egy szakértő a Kyiv Postnak. Az egyik probléma, hogy miközben Magyarország stratégiailag fontos szomszédország lenne, máig nem határolódott el a Kreml háborús politikájától. Márpedig Ukrajna EU-s és NATO-tagsága Magyarország jóváhagyásán is múlik. 2022 júliusában távozott posztjáról Ljubov Nepop, 2023 márciusában pedig megnevezték a kárpátaljai Sándor Fegyirt nagykövet-jelöltként, akit a köznyelv a lövészárkok professzoraként is emleget. S noha Novák Katalin tavaly augusztusban jóváhagyta a kinevezését, Volodimir Zelenszkij elnök még mindig nem véglegesítette azt, vagy legalábbis nem hozta nyilvánosságra. A Kyiv Postnak Fegyir megerősítette, hogy ő azóta is őrmesterként szolgál a fronton. S amikor januárban Szijjártó Péter találkozott ukrán kollégájával Ungváron, akkor szóba került a nagyköveti kinevezés ügye is. Dmitro Kuleba miniszter akkor arra hivatkozott, hogy nem egyszerű procedúra a katonaságból kilépni és végigmenni aztán az összes, nagyköveteknél megkövetelt átvilágítási procedúrán. Ruszlan Oszipenko elemző szerint Budapesten sem egyértelmű a zöld jelzés, mert szerinte ilyen kérdésekben is Orbán és nem az államfő dönt. Mint ahogy a háborúellenes és ukrán-ellenes retorikát is ő szabja meg. S talán azt gondolják a magyar kormányban, hogy egy tisztességes katonai személyt kinevezni nem lenne politikájukból adódó konzekvens lépés.

A lapszemlét a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.