„Támogassa
A lényeg

Telex: A volt amerikai nagykövet próbálja Trump tanácsadójának beprotezsálni Habonyt

8/05/2023 15:43

| Szerző: Klubrádió

A Telex értesülései szerint David Cornstein, az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete aktívan lobbizik azért Donald Trump korábbi elnöknél, hogy kampánytanácsadónak vegye fel Habony Árpádot.

Az amerikai Axios hírportálnak most egymástól függetlenül a Trump-kampány több vezető tanácsadója is megerősítette, hogy Cornstein megpróbálja beprotezsálni Habonyt. Egyikük ugyanakkor azt nyilatkozta: „esélytelen hogy felvegyék a kampánycsapatba Habonyt”.

A cikkben felhívják a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor titokzatos tanácsadója – akinek a rezsicsökkentés és a migránsellenes kampányok kommunikációját tulajdonítják – külföldi politikusoknak korábban is adott tanácsot. Habony 2015-ben alapított közös tanácsadócéget Orbán másik hírhedt kampánytanácsadójával, a 2017-ben elhunyt Arthur Finkelsteinnel. A Danube Business Consultingot Londonban jegyezték be, és az elmúlt nyolc évben több külföldi kampányon is dolgoztak a cégen keresztül.

Habony Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök tanácsadójaként is dolgozott a politikus 2016-os, sikertelen előválasztási kampányában. Emellett Orbán kampányguruja tanácsokat adott az elmúlt években a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnevezésű jobboldali keresztény pártnak, az Orbán közeli szövetségesének számító Janez Janša volt szlovén miniszterelnöknek, és Nikola Gruevszki Magyarországon bújtatott volt grúz miniszterelnöknek is.

David Cornstein a múlt héten Budapesten járt, ott volt a CPAC Hungary konferencián, az amerikai Republikánus Párt (szélső)jobb szárnya által szervezett éves szuperkonferencia (CPAC) magyar mini kiadásán, Orbán Viktor pedig személyesen fogadta a Karmelitában.

A portál egyik forrása, aki személyesen ismeri Cornsteint, értetlenül áll a korábbi nagykövet lobbizása előtt. „Dörzsölt politikusnak” ismerte meg a korábbi nagykövetet, így nem tudja elképzelni, hogy „miért is protezsálna olyan valakit, akinek lila gőze sincs az amerikai belpolitikához”. „Néhány évvel ezelőtt Habony azzal dicsekedett, hogy mindent, amit Amerikáról tud, azt Andy Vajnától tudja. Vajna tehetséges volt, de a politikához ő sem értett” – mondta az illető a Telexnek.