„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mondták már, hogy vigyázzak, mert elüt egy autó, de nem vagyok ijedős

30/11/2021 23:52

| Szerző: Klubrádió

Vicc azt feltételezni, hogy az állam el tudná venni a gyárát, amely Európa legkorszerűbb műtrágya-előállítója, de azt ő is úgy gondolja, hogy mindenkinek fáj rá a foga, és el szeretnék lopni – mondta Bige László, a kormányzattal folyamatos harcban álló nagyvállalkozó. A Nitrogénművek tulajdonosa szerint a rezsim részéről nem csak törvénytelenül, de időnként már fogyatékosok módjára harcolnak ellene. Cáfolta, hogy eladná a műtrágyát a magyar gazdák elől, és azt is állította, hogy bár emelkedik a hatóanyag ára, még mindig olcsóban adja itthon, mint amennyibe az a külföldi piacokon kerül. Az árcsökkentésre javasolt megoldását pedig szerinte lerázta magáról az agrárminiszter.

2021. november 30. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Bige László - 2021.11.30.
20:06
00:00

Teljesen törvénytelen módon használja a kormányhatalom ellene az államigazgatás egész rendszerét, az ügyészséget, a rendőrséget, a versenyhivatalt, és minden más elképzelhető eszközt is, aminek pedig politikai oka van – mondta Bige László, a péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, a Bige Holding Csoport elnök vezérigazgatója. A NER-rel régóta harcban álló nagyvállalkozó hozzátette, úgy gondolja – csak gondolja, nem állítja, mert bizonyítékot nem említett –, hogy az elmúlt tíz évben folyamatosan megfigyelték, lehallgatták.

Bige szerint az ellene zajló akciókat, amelyek az utóbbi hónapokban különösen sűrűn jönnek, nyilván az gerjeszti, hogy nyíltan kiállt az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter mellett. A leggazdagabb magyarok közé sorolt műtrágyás, aki magát szabad, független gondolkodónak tartja, ezt ezúttal, a Klubrádiónak adott interjújában is megtette. Szerinte Magyarországnak próbát kellene tennie Márki-Zayval, mert új ember, és még nincs megfertőzve a politikától. „Hátha jó lesz, hiszen a mostani rendszert ismerjük, már tizenhat éve megvan, olyan mint a nyomor, örökös”– fogalmazott. Az egyértelműség kedvvért hozzátette, már 1998 és 2002 között is volt Orbán-kormánya az országnak.

 
Bige László Forrás: Partizán/YouTube
 
 

Bige hangsúlyozta, hiába próbálkozik ellene a rezsim, őt már semmivel nem tudja megfélemlíteni. Megemlítette, hogy Nagyváradról indult, ahol fiatal korában megélte a Ceaușescu-rendszert, majd, még a Kádár-rezsim idején, áttelepült az akkor sokkal jobb barakknak számító Magyarországra. „Nem vagyok az, akit meg lehet félemlíteni. Mondták már sokan, máskülönben, hogy vigyázzak, mert egy nap el fog ütni az autó, de ettől én nem nagyon vagyok megijedve, nem vagyok ijedős” – mondta az üzletember, aki nem csak Márki-Zay melletti kiállásával és ezzel együtt anyagi támogatásával hívta fel magára a figyelmet a közéletben, hanem korábban azzal is, hogy márciusban saját költségén nagymintás közvélemény-kutatást rendelt meg az ellenzék választási esélyeiről.

"Baloldali milliárdos, a magyar gazdák és kenyérvásárlók megkárosítója"

A Nitrogénművek tulajdonosának legutóbb november utolsó vasárnapján ment neki a kormányzat. Akkor Nagy István agrárminiszter Facebook-oldalán azt írta – és egy videóban is állította –, hogy Bige László műtrágya-kartellezése felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak. A tárcavezető szerint a baloldali milliárdos ellehetetleníti a magyar mezőgazdaságot, a Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát, és most korlátozná a gazdákat a hozzáférésben. A nagyvállalkozó hét éven keresztül nemcsak a magyar gazdákat, hanem minden magyar kenyér-, gyümölcs- és zöldségvásárlót megkárosított, hogy extra profithoz juthasson. Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy a gazdálkodók és a magyar családok érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos hazai műtrágyaellátás kapcsán.

Vegyipar - Nitrogénművek Zrt.
 
 A Nitrogénművek Zrt. gyára a Veszprém megyei Pétfürdő határában. MTI Fotó: Nagy Lajos
 
 

A videóban megszólalt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is, aki többek közt arra utalt, hogy Bigéék mesterségesen is drágítják a műtrágya, és így az élelmiszerek árát a mostani, egyébként is magas világpiaci árak mellett. Szerinte ha Bige így folytatja a műtrágyaexporttal és az áremeléssel, akkor komolyabb állami beavatkozásra lehet szükség. Kormányoldalról azzal is vádolták a társaságot, hogy az export érdekében nem tartalékol elégséges mennyiségű műtrágyát a magyar gazdálkodók számára. Erre a Nitrogénművek akkor azt válaszolta, hogy csak a hazai piacon el nem adható tételeket árusítják külföldön.

A Bige Lászlót zsarolónak is minősítő miniszteri bejegyzés előzménye, hogy a Gazdasági Versenyhivatal októberben rekordösszegű, 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki kartellezés vádjával többek közt a Bige érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Vegyipari Zrt.-re és vállalkozáscsoportjára, mivel a hatóság szerint a cégek éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására törekedtek. A Nitrogénművek-csoport keresetet nyújtott be döntéssel szemben, és azonnali jogvédelem iránti kérelemmel fordult a bírósághoz.

Drága, de Bige szerint nem miatta, és hiába fordult a miniszterhez

Bige a Klubrádióban azt állította, nem termelt magának extraprofitot, sőt olcsóbban árulta a magyar vásárlóknak a műtrágyát, mint amennyibe az az osztrák, német, benelux, hát még a francia vagy brit piacon kerül. Igaz, tette hozzá, ha kivinné a magasabb árakkal dolgozó német piacra az áruját, akkor a fuvarköltség miatt majdnem ugyanott lenne anyagilag, mint így, hogy itthon adja azt el. Arra pedig nem lehet befolyása, hangsúlyozta, hogy a nitrogénalapú műtrágya gyártásához szükséges földgáz ára egy év alatt a többszörösére ment fel. Ez drágítja a terméket, amire az lehetne a megoldás, hogy az állam a mostani helyzetben a földgáztárolókból biztosítana alapanyagot a gyártáshoz, amit aztán a Nitrogénművek fél év múlva, amikor Bige szerint megszűnik a földgázprobléma, mert az árak várhatóan feleződnek, visszaadna.

 
Műtrágya,
Forrás: genezispartner.hu
 

A földgáztárolókból adható segítség ötletét azonban, amiről szeptemberben írtak az agrárminiszternek, Bige szerint az agrárminiszter novemberi válaszában lerázta magáról. A javaslatuk elsősorban a kisebb mezőgazdasági termelőknek lett volna hasznos, mert a nagyok részéről szerinte nincs keresletcsökkenés, aminek pedig az lehet az oka, hogy nem csak a hatóanyag ára ment fel, hanem az azzal előállítható gabonáé is.

Hatósági árak, hozzá nem értés, és még annál is nagyobb egók

Bige arról is beszélt, ha a kormány maximált hatósági árakat szabna, akkor a Nitrogénművek továbbra is árulná a termékét – ha az állam megtérítené a maximált és a piaci ár közti különbséget –, de az import ellehetetlenülne, márpedig a nélkül ne lehet kielégíteni teljes mértékben a hazai igényeket. Megjegyezte, azzal is megvádolták, hogy a gazdáknak a következő időszakban csak egy napig akarja árulni a műtrágyát, miközben a valóság az, hogy a Black Fridayhoz hasonlítható különleges napot tartanak, amikor kedvezményesen árusítják a hatóanyagot, és egyébkén minden más napon is adják és szállítják a termelőknek a műtrágyát. Aki ilyennel támadja a Nitrogénműveket, az „szellemi fogyatékos kell legyen”. A támadásokkal kapcsolatban azt is megjegyezte, az agrárminiszter és az agrárkamara elnöke nem tudja, mit beszél, a hozzá nem értésüknél pedig csak az egójuk nagyobb.

A nagyvállalkozó attól nem fél, hogy elvehetnék tőle a magyar piac legnagyobb szereplőjének számító gyárát, amely szerinte Európa legkorszerűbb műtrágya-előállítója. Az erre vonatkozó riporteri felvetést a vicc kategóriába sorolta, szerinte ezt nem lehet megtenni. Bár azt ő is úgy gondolja, hogy miután nincs még egy olyan gyár a kontinensen, mint az övé, „mindenkinek fáj rá a foga, és el szeretnék lopni”.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Bige Lászlóval
2021. november 30., kedd 17.35
riporter: Bolgár György