„Klubrádió
A lényeg

Bige cégeit 14 milliárd forintra büntették - a cégcsoport bíróságra megy

22/10/2021 14:31

| Szerző: Klubrádió

A GVH rekordösszegű, 14,1 milliárd forintos bírsággal sújtotta a Nitrogénművek Vegyipari Zrt-t és vállakozáscsoportját. 2020-ban a hivatal összesen 8 milliárd forintra büntetett. Frissítés: cikkünk megjelenését követően jelentette be a csoport, hogy bíróságon támadja meg a GVH gigabüntetését. Közölték, nem tartják helyénvalónak a büntetést olyan helyzetben, amikor mindenkit érint az energiaválság, mégis a csoport szolgáltatásai zavartalanok.

Rekordösszegű, 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki kartellezés miatt a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Vegyipari Zrt.-re és vállakozáscsoportjára a Gazdasági Versenyhivatal, mivel szerintük Bige cégei "éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására" törekedtek – írta meg a 444.

Bige László az egyik leggazdagabb magyar, sajtóinformációk szerint vagyona a százmilliárdos tartományban van. Arról is ismert, hogy többször összeütközésbe került a hatóságokkal, illetve a kormányzattal. Az utóbbi években több eljárás is indult ellene, 2021 elején egy vesztegetési és hűtlen kezelési üggyel összefüggésben rendelték el bűnügyi felügyeletét. Ezeket az eljárásokat Bige egy ellene indult kampány részeként értelmezte, írta a 444.hu, Bige az eljárások mögött Csányi Sándor OTP-vezért sejti. A Nitrogénművek idén tavasszal azt közölte, 2021. április 28-tól a Nyíregyházi Törvényszék jogerős döntése alapján semmilyen kényszerintézkedés hatálya alatt nem áll. A Nyíregyházi Járásbíróság 2021. március 24-én szüntette meg a milliárdos házi őrizetét, de az elsőfokú határozat ellen kétszer is fellebbezést nyújtott be az ügyészség, ezért csak április végén szűnt meg a házi őrizet.

A Versenyhivatal szerint a Nitrogénművek és műtrágyagyártó és -forgalmazó vállalkozásai jogsértő módon meghatározták a viszonteladóik számára a termékek végfelhasználói árát, sőt, azt is, hogy kinek értékesíthetik tovább azokat. A cégcsoport emellett olyan jelentős éves minimumvásárlás-mennyiséget írt elő, amivel lényegében az importot is korlátozta. Márpedig Magyarországon csak a Nitrogénművek cégcsoportja gyárt műtrágyát, vagyis a hazai piacon csakis az import jelenthetne számukra versenyt.

A GVH szerint a Nitrogénművek így jelentős károkat okozott a hazai gazdáknak, és mert a műtrágya nélkülözhetetlen a mezőgazdaságban, a termelők költségei pedig a fogyasztói árakban is megmutatkoznak, lényegében minden magyar fogyasztónak is.

Bige leszámolásra, politikai támadásokra panaszkodott.

Cikkünk megjelenését követően jelentette be a csoport, hogy bíróságon támadja meg a GVH gigabüntetését. Idézte a 444 a közleményét is: 

„A végzés időzítése, amikor a jelenlegei európai energiakrízisnek legjobban kitett iparágat ilyen mértékű, eddig Magyarországon nem látott bírsággal sújtanak, számos kérdést felvet bennünk. A jelenlegi hazai politikai helyzetben társaságunk a nem várt eseményekre jelentős likviditási tartalékot halmozott fel az elmúlt időszakban és mindent megtettünk annak érdekében, hogy ügyfeleink ellátását még a jelenlegi piaci folyamatok mellett is biztosítani tudjuk.” - zárják a közleményt.