„Klubrádió
Esti gyors

Bige szerint nincs más választása, mint támogatni az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket

8/10/2021 18:54

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Kiváló embereknek tartja az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket Bige László, aki arról is beszélt, hogy szükség esetén támogatni is kész őket. Sőt, bármilyen segítséget megadna Orbán kihívójának.

2021. október 08. Esti gyors - részlet 21.10.08. Bige László
09:46
00:00

"Ami ma van, az nem jó Magyarországnak és a magyar emberek nagy részének, csak egy szűk részének" – mondta Bige László, aki szerint minden sokkal jobb lenne, mint a jelenlegi kormány. A péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a Klubrádió kérdésére azt mondta, hogy mindenképp támogatni fogja azt a miniszterelnök-jelöltet, aki az ellenzéki előválasztás második fordulójában győz. Hangsúlyozta, magát politikán kívülinek tartja, soha nem is tervez pártba lépni, de ha bármilyen segítségét kéri az ellenzék, partner lesz, ezt teljesen természetesnek gondolja a maga részéről, kiváló embereknek tartja az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjeit. "Ebbe belekényszerítettek engem, és nem tudok mást, mit tenni."

"Egy kormány sem maradhat örökké, biztos hogy jön új kormány, nem tudom, hogy mikor, de az is biztos, hogy jobb lesz, mint ami ma van. Egy fa sem nőhet az égig, vagy kidől vagy kivágják" – tette hozzá.

 
Bige László Fotó: MTI/Balázs Attila
 

A műsorban, korábbi nyilatkozataival egyezően, beszélt arról is, milyen hatása lehet a földgáz árának emelkedése.

Egy év alatt csaknem a háromszorosára drágultak a különféle műtrágyák, miután meredeken, szinte óráról órára emelkedik a legfontosabb alapanyaguk, a földgáz ára. A dráguló nyersanyag miatt kedvezőtlen helyzetbe került műtrágyagyártók sorra csökkentik vagy állítják le termelésüket, így máris ellátási nehézségek alakultak ki a piacon – írta még szerdán a Portfolio. A portál megszólaltatta Bige Lászlót is, aki megerősítette, vállalata, a Nitrogénművek is leállhat, méghozzá napokon belül.

Végül nem kellett leállítani a termelést, de ez csupán egy lehetséges szcenárió volt. Az áremelkedés hatására nem csak a műtrágyagyártás területén, de máshol is csökkenteni, vagy akár leállítani is kellett a termelést. A helyzet azonban annyira képlékeny, hogy nem lehet előre tudni, hogy mi következik.

Bige László az egyik leggazdagabb magyar, sajtóinformációk szerint vagyona a százmilliárdos tartományban van. Arról is ismert, hogy többször összeütközésbe került a hatóságokkal, illetve a kormányzattal. Az utóbbi években több eljárás is indult ellene, 2021 elején egy vesztegetési és hűtlen kezelési üggyel összefüggésben rendelték el bűnügyi felügyeletét. Ezeket az eljárásokat Bige egy ellene indult kampány részeként értelmezte, írta a 444.hu, Bige az eljárások mögött Csányi Sándor OTP-vezért sejti. A Nitrogénművek idén tavasszal azt közölte, 2021. április 28-tól a Nyíregyházi Törvényszék jogerős döntése alapján semmilyen kényszerintézkedés hatálya alatt nem áll. A Nyíregyházi Járásbíróság 2021. március 24-én szüntette meg a milliárdos házi őrizetét, de az elsőfokú határozat ellen kétszer is fellebbezést nyújtott be az ügyészség, ezért csak április végén szűnt meg a házi őrizet.

Bige 2021 márciusában, amikor tehát még házi őrizetben volt, azért került a hírekbe, mert saját költségén nagymintás közvélemény-kutatást rendelt meg az ellenzék választási esélyeiről. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bige Lászlóval
2021.10.08., péntek 18:35
Riporter: Selmeci János