„Klubrádió
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Mint a kerek friss cipók…

16/03/2024 16:07

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Egy új szerep, a jutalomjáték volt a témánk ezen a héten a szerdai Ötösben: a nagyszülőség. Hogyan találja meg az ember önmagát a nagyszülői szerepben és hogyan alkalmazkodik egy új formálódó családhoz?

2024. március 13. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. március 13., szerda 10:05)
92:09
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála
Hogyan találja meg az ember önmagát a nagyszülői szerepben? Hogyan lépi át a generációs különbséget? Hogy alakul át a viszonyunk a saját gyerekünkkel, mikor ő is szülő lesz? Hogy tudunk a legjobban alkalmazkodni egy kialakulóban lévő család új szabályaihoz? És hogy tudunk úgy szeretni, ahogy azt talán nem is gondoltuk volna. Erről beszélgetett a héten Szalai Kriszta és Epres Attila a szerdai Ötös vendégeivel, Vándor Ágival és Réz Andrással, Pellionisz Petra pszichológussal és Keömley Anna íróval.

Amikor egy családba megérkezik az első baba, minden családtag más szerepbe kerül. A gyerekből szülő lesz, a szülőből pedig nagyszülő. A rengeteg öröm mellett sok nehézséggel is szembenéz ilyenkor a család. Nem csak a szülők, a nagyszülők is. A pszichológia normatív krízisnek nevezi az ilyen fordulópontokat jelentő élethelyzeteket. Ha sikerrel vesszük az akadályokat, akkor nem csak az új szerepben találhatjuk meg önmagunkat, de akár korábbi, szülő-gyerek konfliktusokat is rendezhetünk. De persze olyan is van, hogy belebukunk, az pedig nehéz dió.

 

Egy gyereken keresztül rengeteget tanulhatunk önmagunkról. Ahogy mondani szokták, a gyerek érkezése és jelenléte tükröt tart. Szülőnek, nagyszülőnek és a szülő-nagyszülő közötti viszonynak is. Szembe nézünk ebben az időszakban sok mindennel. A korábbi konfliktusokon kívül saját magunkkal és akár az elmúlás gondolatával is. Nagyszülőként végtelen szeretettel imádunk egy kis jövevényt, de abban a legtöbb esetben már nem lehetünk biztosak, hogy meddig lehetünk mellette. A nagyszülő szerep azzal is jár, hogy búcsút kell inteni a gyermekünknek. A nagyszülő jó esetben a háttérből figyeli az eseményeket, onnan segít, bátorít és kiengedi a kezéből a gyeplőt. Szülőként kezeli azt az embert, akit az elmúlt évtizedekben a gyerekeként kezelt, és ez bizony sok esetben kihívást is jelent.

Hogy szülőként, nagyszülőként hogy kezelhetjük a lehető legjobban ezeket a helyzeteket, ki milyen hibát követett el, mit tart kihívásnak vagy örömnek a nagyszülőségben? Minderről szó volt az adásban, amit meghallgathatnak a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
Szerkesztő: Kerekes Bori
2024. március 13., szerda 10:00