„Klubrádió
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Különleges gyerekek

10/02/2024 19:08

| Szerző: Kerekes Borbála

Ha valakinek a Louvre-ban állítják ki a képeit, az hatalmas büszkeség. Ha nemzetközi zeneszerzőversenyen első helyezést ér el, az különleges érdem. Ha csúcskategóriás gokartversenyzőként vagy úszóbajnokként ér el kiváló helyezéseket, az fantasztikus teljesítmény. És ha hozzátesszük, hogy a felsorolt eredmények mögött gyerekek állnak, az egészen hihetetlen.

 

2024. február 07. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. február 07., szerda 10:05)
97:28
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála
Barabás Lujzi kivételes festő tehetség. Ő a legfiatalabb magyar, akinek festményei Párizsban, a Louvre-ban is kiállításra kerültek, és a világ több híres múzeumában is megtalálhatóak. Háromévesen kezdett el festeni, akkor vették észre szülei, hogy bátran használja a színeket. Tehetségét már igen korán, az óvodában felismerték. 2013-ban jutott el a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársának ajánlására a Tehetségműhely Közhasznú Alapítványhoz. Felkarolta egy bécsi kulturális menedzser, így ötéves korában Bécsben állították ki festményét először. Hatéves korában a párizsi Louvre Múzeum Art Salon Shopping 450 nemzetközi felnőtt festőművész kiállításán kapott helyet, Magyarországról egyedüli gyermekként. Egyelőre nem tervezi a jövőt, és nem szereti a felhajtást maga körül, az iskolában sem tudnak sikereiről. Festeni és rajzolni viszont imád, és fényes karrier állhat előtte.

Vitéz Laura ifjú zeneszerző, aki 3 éves korától énekel és zongorázik, komponálni pedig hatéves korában kezdett el. Mindössze 10 évesen már megírta első zongoraművét, amellyel azonnal két nemzetközi versenyt is megnyert Milánóban és Torontóban. Júliusban Salzburgban lépett fel, ahonnan a „Salzburg 2023” Grand Prize Virtuoso nemzetközi verseny győztes díját is hazavitte zeneszerzőként. Az év végén pedig Bonnban Beethoven házában lépett fel, ahol átvehette a Grand Prize Virtuoso nemzetközi verseny győztes díját. Tavaly Laurának ítélték oda az első helyet a Golden Classical Music Awards New York-i Nemzetközi Versenyen, nyáron pedig a Carnegie Hall-ban lép majd fel.

Kuna Márk
 
Kuna Márk
Facebook
 

Kuna Márk úszóbajnok és Molnár Martin csúcskategóriás gokart versenyző kimagasló sportteljesítményéről mesélt a szerdai Ötösben, Szmolka Orosolya gyerekpszichológussal pedig arról beszélgetünk, hogy szülőként hogyan kezelhetjük a gyerek tehetségét.

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2024. február 7. szerda 10:00
Szerkesztő: Kerekes Borbála