„Klubrádió
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Szabadon a világ körül

20/01/2024 07:31

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy az irodai asztal, vagy a home office magánya helyett a tengerparton koktélt szürcsölve teljenek a dolgos hétköznapjai? Az álmodozás sokunk számára ismerős. De vannak olyanok, akik számára ez a valóság. Őket nem köti a munkájuk térhez és időhöz, abból élnek, amit szeretnek, és ott vannak, ahol épp lenni akarnak. Ők a digitális nomádok.

2024. január 17. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. január 17., szerda 10:05)
91:52
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

Oláh Kata filmrendező akkor hallotta először a kifejezést, amikor lánya egyik napról a másikra bejelentette, digitális nomád lesz. Kata nem csak a szót nem értette, de azt sem, hogy lánya, Ela miért döntött így. Épp ezért azt tette, amit mindig, ha meg akar érteni valamit: filmet forgatott Digitális nomádom címmel. A film fókuszában saját lánya, Ela és brit párja, Dan áll. Vagy mindenekfelett inkább Kata és Ela, anya és lánya kapcsolata, a szabadság és a gyökértelenség érve és ellenérve egy a megszokottól eltérő élet mellett és ellen.

 
Kép: Pixabay
 

Nagy Zoltán a Klubrádió elé is telepakolt autóval érkezett, az interjú után feleségével meg sem álltak Bécsig, ahonnan Szicíliába mentek tovább. Néhány évvel ezelőtt Tenerifén nyaraltak, mikor Zoli azon kezdett el gondolkodni, hogy tudna úgy szakmát váltani, hogy a munkája ne kösse helyhez. Most fotózást és marketinget oktat, webes tárhelyeket ad bérbe, és állandóan utazik.

 
Fotó: BenAveling / Wikimedia Commons
 
 

Ballai Brigitta Baliról jelentkezett be a szerdai Ötösbe. Brigi huszonévesen informatikával kezdett el foglalkozni, ami már akkor is keresett szakma volt nem csak itthon, hanem külföldön is. Néhány hónapos gondolkodás után elfogadott egy bécsi állásajánlatot, feladta itthon kialakított életét, kiköltözött Ausztriába, és onnantól nem volt megállás. Munkája azóta sem köti helyhez. Bár a bázisa Bécs, évszaktól, időjárástól és teendőitől függően hónapokkal előre megtervezi útjait, állandó mozgásban van.

 
Kép: Pixabay
 

Kovács János három műszakban dolgozott Magyarországon, mikor egyszer csak azt érezte, hogy ennél több szabadságra vágyik. Úgy döntött, hogy elindul Spanyolországba, méghozzá kerékpárral. Mindezt úgy, hogy addig öt kilométer volt a leghosszabb táv, amit biciklivel megtett. Pécs mellől egy kis faluból indult, 2 évig tekert, mire megérkezett végül nem Spanyolországba, hanem Portugáliába. Most egy kis faluban él, ahol patak csordogál a ház tövében, külföldi barátai veszik körül, és online dolgozik vállalati weboldalfejlesztőként és tanácsadóként. Különleges életutak, külföldi kalandok és szabad életek bővebben a január 17-ei Ötösben.

Az adást a fenti lejátszás gombra kattintva hallgathatják meg!

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2024. január 17., szerda 10:05