„Klubrádió
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Nem csak a húszéveseké a világ

25/11/2023 16:23

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Bár aktív éveknek a munkával eltöltött időszakot szokás nevezni, vannak olyan 70, 80, sőt 90 feletti példák is, akik rácáfolnak erre az állításra. Az öregedés nem egyenlő a passzivitással, de az, hogy ezt hogyan éljük meg, már a mi döntésünk.

2023. november 22. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2023. november 22., szerda 10:50)
98:29
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

Egy stanfordi tudományos kutatás vérvizsgálattal állapított meg három olyan fordulópontot, amikor életünk során testünk hirtelen öregedésen megy keresztül. Eszerint 34, 60 és 78 éves korunkban testünk megváltoztatja biológiai programozását, fehérjeszintünk jelentősen csökken. A lelkünk is változáson megy ilyenkor keresztül? Ez a döntés már sok esetben a mi kezünkben van.

Hogy mennyire, arra kiváló példa a szerdai Ötös öregedésről szóló adásának egyik vendége, Dr. Szondy Mária, aki 90 felett is szeret kis piros autójával csámborogni, fiatal társasággal veszi magát körbe, szellemileg és fizikailag is friss. Mária ideggyógyászként és klinikai pszichológusként dolgozott, szerinte főként döntés kérdése, hogy egy bizonyos kor felett lemondunk-e magunkról vagy sem.

A legfontosabb az, hogy elkerüljük a magányt, az egyedüllétet, a bezárkózás sem a szellemre, sem a lélekre nincs jó hatással. Ezt vallja Magó Erzsébet is, a Szenior Szabadtéri és Fedettpályás Atlétikai Magyar Bajnokság magasugrás versenyszámának kétszeres aranyérmese, a Szenior Atlétikai Világbajnokság VI. helyezettje. A sporttal nem csak fizikailag tartja magát karban, a versenyek miatt utazik és társaságba jár, 68 évesen a munkával sem hagyott fel.

Dr. Jakabó Judit fogorvosként dolgozott, de miután megromlott a szeme fel kellett hagynia hivatásával. De nem keseredett el, sőt! Kajakozni kezdett. Emellett pedig gyerekeknek tanít sakkot. Bár saját bevallása szerint nem különösebben jó sakkozó, tudja, a gyerekekhez mindig felkészülten kell érkezni, használnia kell az agyát, hiszen a gyerekeket nem lehet átverni. Ez segít neki abban, hogy szellemileg friss maradjon.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2023. november 22., szerda 10:50