„Támogassa
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

A kis siker is nagy siker

12/10/2023 14:09

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

Szerdai adásunkban az Oltalom Karitatív Egyesület szociális munkásával, aztán máltaiak  gyermekvédelmi szakemberével, majd a Magyar Hemofília Egyesület elnökével, egy olaszliszkai óvónővel, végül pedig egy gasztrobloggerrel beszélgettünk. 

2023. október 11. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2023. október 11., szerda 10:50)
105:10
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

Ha a szívünkre tesszük a kezünket, valószínűleg többünkkel előfordult már, hogy szó nélkül mentünk el egy hajléktan kéregető mellett az utcán. És persze, nem lehet mindenkinek adni, nem lehet mindenkin segíteni. Mégis vannak olyanok, akik nem mennek tovább. Akik megállnak és kérdeznek. Akik adnak. És akik az életüket arra teszik fel, hogy segítsenek.

Ilyen például Szécsi Viktor szociális munkás, aki 19 éve foglalkozik hajléktalanokkal az Oltalom Karitatív Egyesületnél. Huszonnégy órázik kint a terepen és a Fűtött utca nevű éjjeli menedékhelyen, nappali melegedőben. Viktor őszintén felvállalja, hogy pályája elején ő is tartott a feladattól, 10 hónapig nem is mert gyakorlati munkát végezni. Tartott tőle, hogyan fogadják a hajléktalanok, keveredik-e majd atrocitásba, lesznek-e sikerei, egyáltalán hogyan kell megszólítani egy évek óta utcán élő embert. Ő azt mondja, neki már az is siker, ha egy fürdés erejéig be tud csalogatni egy érintettet a menedékhelyre. Élete meghatározó élménye volt egy hajléktalan házaspár. Amikor a férj súlyos betegséggel kórházba került, egy esős napon megszökött a kórházból és meg sem állt a menedékhelyig. Azért ment vissza, mert a Fűtött utcában talált otthonra. Ez az igazi siker.

 
Szalai Kriszta és Epres Attila. Fotó:
Klubrádió
 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik gyerekvédelemmel foglalkozó szakembere, Horváth Ádám a nevelőszülői hálózatokról beszélt. Bíró Valéria a budaörsi Gondviselés Házában foglalkozik fogyatékkal élőkkel és időskorúakkal. Vele arról is szó esett, hogy nem csak a gondozottaknak, de a hozzátartozóiknak is szüksége van a segítségre.

Küronya-Kaslik Ildikó a Magyar Hemofília Egyesület elnöke. Személyes érintettsége miatt lett önkéntes, kisfia súlyos vérzékenységgel született. Ahogy a többiek, úgy Ildi is azt vallja, a segítségnyújtás nem csak annyak jó, akinek szüksége van a segítségre, a másik fél is erőt meríthet belőle.

Egy hátrányos helyzetű gyerekeket és szüleiket segítő olaszliszkai óvoda óvónője, Bertáné Batta Magdolna is a műsor vendége volt.

A pénteki Ötös konyhatündére, Ámon Heni gasztroblogger pedig arról mesélt, hogy milyen hatalmas lehet a civil összefogás ereje egy jó cél érdekében.

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. 

Ötös – Szalai Krisztával és Epres Attilával
2023. október 11. szerda, 10:00
Műsorvezetők: Szalai Kriszta és Epres Attila
Szerkesztő: Kerekes Bori