„Köszönjük,
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Főszerepben a szerepeink

5/10/2023 13:15

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

Megfelelés vagy eligazodási pont, színjáték vagy a valóság, segít vagy ellenünk dolgozik, szabaddá tesz vagy gúzsba köt? Akármilyen életkorban és élethelyzetben vagyunk, mindig több szerepben kell helytállnunk. És az is előfordul, hogy a szerepeink harcba szállnak egymással. Szerepek, szerepkonfliktusok és szerepjáték volt a szerdai Ötös témája.

2023. október 04. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2023. október 04., szerda 10:50)
99:39
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

Keménykezű smasszer és gondoskodó anya, szerető feleség és szabadszájú szexuális tanácsadó, az életeket kioltó bűnöző babáját világra segítő szülésznő és nagymama, író és kézimunka szakkör-vezető. Ha nem is egyszerre, hanem különböző életszakaszokban, de a felsorolt szerepek mindegyike egy emberhez, Kósa Brigittához tartozik. Brigi szülésznőként végzett, kényszerből kezdett el egy börtönben dolgozik, ez volt az egyetlen, otthonától elérhető távolságra lévő intézmény. Ahhoz, hogy az ember gyilkosok között boldoguljon, a börtön smasszereihez hasonló keménységgel kell fellépni, közben szülésznőként az új élethez tiszta lappal állni. Otthon pedig mindezt el kell felejteni és anyaként, feleségként önazonosnak kell lenni. Kósa Brigi szerint a szerepeknek való megfelelés mellett a legnehezebb a sok kritikát és bántást elviselni. Felállni és továbbmenni akkor, mikor az embert elítélik azért, mert börtönben dolgozik, vagy prostituáltnak nevezik, mert szexuális témában ad tanácsot.

 
Ötös 2023. október 04.
 
Epres Attila, Kósa Brigitta, Szalay Krisztina
Fotó: Mátyus László
 

Dr Mangó Gabriellának sem volt soha egyszerű a munkával kapcsolatos és a magánéleti szerepei között lavírozni. Gabi hétgyerekes anyuka és lelkiismeretes háziorvos. Számára az jelentette mindig a legnagyobb kihívást, hogy ott legyen a gyerekei mellett, mikor szükségük van rá úgy, hogy közben a betegei is az ő figyelmét és szakértelmét igénylik. Sokszor előfordult, hogy az óvodából vagy iskolából hazafelé menet a gyerekivel alig tudott beszélgetni, mert a páciensek lépten-nyomon megállították. Márpedig, ha baj volt, Gabi mindig igyekezett segíteni. Ugyanígy az sem egyszerű, hogyha betegek a gyerekei, akkor orvosként vagy anyaként áll-e hozzájuk.

Roboz Zsóka pszichológussal a szerepkonfliktusokról és azok kezeléséről beszélgetett Szalai Kriszta és Epres Attila. Molnár Markóval pedig a szerepek más megvilágításba kerültek: a szerepjátékok, a szerepjátszó táborok és ezek (dráma)pedagógiai, felszabadító hatása volt a téma szerdai Ötösben.

 
Ötös 2023. október 04.
 
Epres Attila, Roboz Zsóka, Molnár Márkó, Szalay Kriszta
Fotó: Mátyus László
 

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Szalai Krisztával és Epres Attilával
2023. október 4. szerda, 10:00
Műsorvezetők: Szalai Kriszta és Epres Attila
Szerkesztő: Kerekes Bori