„Támogassa
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Mutasd a családfádat és megmondom, ki vagy!

18/11/2023 08:29

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

Az ember a rokonait nem választhatja meg - szoktuk mondani. A felmenőink személyiségünkre, életutunkra gyakorolt hatását szintén nem tudjuk befolyásolni. Mit hordozunk magunkkal abból, ami őseinkkel történt, hogy birkózunk meg vagy élünk ezekkel az adottságokkal? Erről szólt a szerdai Ötös.

2023. november 15. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2023. november 15., szerda 10:50)
91:07
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

Családom története
, ezt a munkacímet adtuk a legutóbbi szerdai Ötösnek. És hogy mit is jelent ez pontosan? Alapvetően azt jártuk körül, hogy mennyiben befolyásolja a személyiségünket és az életünket a felmenőink története. Nagyon érdekes vendégekkel jártunk utána ennek a kérdésnek, velünk volt Móricz Emese, aki a nagymamájáról, Móricz Zsigmond Árvácskájáról mesélt. Emese nagymamája nagyon nehéz körülmények közül került Móricz Zsigmondhoz húsz éves korában. Fiatalon elszakadt a szüleitől, prostitúcióból élt, az Árvácska című regényben Móricz Zsigmond meg is írta a történetét. Emese gyerekkorában ismerte is a nagymamáját, sok történetet hallott és olvasott róla. Őszintén mesélt Szalai Krisztának és Epres Attilának arról, hogyan élte meg, dolgozta és dolgozza fel családi múltjának történetét.

Ötös Móricz Emese Szalai Kriszta Epres Attila
 
 Szalai Kriszta, Móricz Emese és Epres Attila az Ötösben
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

A műsor vendége volt Bárdossy Péter családfakutató, aki 15 éven keresztül Czeizel Endrével dolgozott együtt, de a saját családfáját is kutatta. Ekkor tudta meg, hogy ő maga Dobó István egyik leszármazottja. Telefonon beszélgettünk Hatvany Helgával is, a Hatvany család utolsó Magyarországon nevelkedett leszármazottjával, aki a kilencvenes évek közepe óta már az Egyesült Államokban él.

Ötös Vészits Andrea Szalai Kriszta E
 
Szalai Kriszta, Vészits Andrea és Epres Attila
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Vészits Andrea dramaturg híres dédapjáról, Móra Ferencről mesélt, Sonkoly Zsuzsanna pszichológus, családterapeuta pedig a család összetartó erejének és ránk gyakorolt hatásának témáját járta körbe. És természetesen a két műsorvezető, Szalai Kriszta és Epres Attila is megosztott néhány történetet családjáról a szerdai Ötösben.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2023. november 15., szerda 10:50