„Klubrádió
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Pálfordulat és ami utána van

12/11/2023 07:09

| Szerző: Kerekes Borbála

Életmódváltás volt a téma a szerdai Ötösben, de nem feltétlenül a mindennapi értelemben.

2023. november 08. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2023. november 08., szerda 10:50)
99:08
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála
Fodor Tamás színész, rendező mesélt a Stúdió K Pilisborosjenőn töltött éveiről, az együttélésről, az alkotói közösségről, a máshogy gondolkodásról. Szalóki Zsuzsa egy ökofalu mindennapi életébe kalauzolta  el a hallgatókat. Orosz Helga színésznő épp Budapesten járt a Zselicből, ezért személyesen látogatott el hozzánk az ország legcsillagosabb égboltja alól. Trokán Anna is az Ötös vendége volt, az ő életében a futás az életmódváltás. És ellátogatott Szalai Krisztához és Epres Attilához egy volt pilóta, Trangoni Béla, akik sok rettegőt meggyőzött már a váltásról, a repülés szeretetéről.

 
Fodor Tamás 
színész, rendező, Stúdió K Színház
Fotó: B.MOLNAR*BELA / Facebook
 

Fodor Tamás és a Stúdió K a ’70-es évek nagy alternatív robbanása alatt vonta ki magát az erősen cenzúrázott kulturális életből.  Létrehoztak egy színházi alkotóközösséget, egy együtt élő, alkotó, építő és olykor dolgozó kommunát. Telket vásároltak 25 ezer forintért és házat kezdtek építeni Pilisborosjenőn, hogy az egész gárda odaköltözzön. A Stúdió K minden ízében ellenszínház volt, aminek legmeghatározóbb gyümölcse a Woyczek előadás lett.  Hogy hogyan zajlott az alkotói folyamat, hogy oldották fel a súrlódásokat, miből éltek vagy egyáltalán honnan tudták, hogyan kell felépíteni egy házat? Többek között erről is szó esett a szerdai Ötösben.

Ha szeretné megnézni a Fodor Tamásról és feleségéről, Németh Ilona díszlet-, jelmez- és bábtervezőről készült portréfilmet, ami nemrég debütált a Klubrádió YouTube-csatornáján Dénes Gábor rendező jóvoltából, itt megnézheti. A film január 26-ig érhető el YouTube-csatornánkon. Feliratkozott már?

Szalóki Zsuzsa a Baranya megyei Gyűrűfű ökofaluban él. Kecsketenyésztéssel foglalkozik. Gyűrűfű minden lakója arra törekszik, hogy a természettel a lehető legnagyobb harmóniában teljenek a mindennapjai. Nincs közvilágításuk, a mosdóhasználat is speciális a megszokotthoz képest, mindenkinek van kertje, amit művel és igyekszik helyben megoldani a megélhetését.

Orosz Helga színésznő is gondolkozott azon, hogy Gyűrűfűre költözik, de végül egy zselici falu lett a célállomás. Tyúkokat tart és igyekszik művelhetővé tenni a házuk mellett lévő földet, közben kitanulja a földművelés fortélyait.

Orosz Helga
 
Orosz Helga
Facebook
 

Trokán Annának a futás hozta el az életmódváltást, amit mára nagyon komoly szinten űz és másoknak is segít abban, hogy rákapjanak erre a sportra. Hogy milyen hatással lehet valakire, ha korábbi életének hátat fordítva egy igazán nagy váltásba vágja a fejszéjét? Erről szólt a szerdai Ötös.

Trokán Anna
 
Trokán Anna
Facebook
 
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2023. november 8. szerda 10:00
Szerkesztő: Kerekes Borbála