„Klubrádió
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Mutasd, hogy játszol, és megmondom, ki vagy!

14/01/2024 09:31

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

Mi minden derülhet ki rólunk abból, ahogy játsszunk? És mit tudhatunk meg a másikról? Hogy lesz valakiből megszállott társasjátékos, és miért veszi valaki olyan komolyan a játékot, hogy akár össze is veszik miatta a másikkal? Hogy lehet saját szabadulószobát, kvízt, vagy társasjátékot készíteni, és milyen az a közösség, ami kizárólag szenvedélyes játékosokból áll? Erről szólt a szerdai Ötös.

2024. január 10. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. január 10., szerda 10:05)
91:55
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála
Ki nevet a végén, sakk, malom. Szalai Krisztának és Epres Attilának ez az a három alapvető játék, ami elsőre eszébe jut. Attila szerint ezeket a játékokat nem csak játszani jó, de nézni is. Például a megszállott játékosok sakkjátszmáit a városligeti asztaloknál vagy a Széchenyi fürdőben. Attila saját bevallása szerint nem nagy társasjátékos, a taktikai játékokat különösen nem szereti, annak ellenére, hogy felesége, Madarász Évi rajong a játékokért.  

 
Gigasakk
(Pinterest)
 

Pedig több színészkollégára is jellemző,  hogy nem csak a színpadon, de az asztalnál is szeretnek játszani. Például Pusztaszeri Kornél minden nyáron játékosklubot tart Esztergom melletti tanyáján. Juhász Jácint minden szabadidejét játékkal töltötte, ha épp nem volt hozzá eszköz, akkor szójátékkal. Attilában még élesen élnek a kollégiumi emlékek, mikor vérre menő Ki nevet a végén csatákat játszottak, rettenetesen össze tudtak veszni. Krisztával pedig előfordult, hogy azért szakított egy fiúval, mert az nem tudott veszíteni. A közös játék tehát nem csak szórakozás, hanem komoly személyiséggyakorlat is.

 
Pusztaszeri Kornél
Youtube
 

Győri-Náday Réka, a Mitjátsszunk blog egyik ötletgazdája többek között arról is mesélt, hogy mi minden derülhet ki rólunk és a másikról a közös játék során. Réka szerint a játék kiváló terep arra, hogy a világot kicsiben kipróbáljuk. A társasozás során olyan helyzetekkel szembesülhetünk, mint a való életben, csak épp tét nélkül. Éppen ezért a közös játék terápiás célra is felhasználható. A játékban adott spontán reakciók, a játékosok közötti dinamika utólagos elemzéséből sok minden kiderülhet. Persze nem csak olyanok vagyunk, mint a játékban, de az ösztönös reakciókon keresztül sok maszk lehullik rólunk. Egy szerepjáték is árulkodó lehet, hiszen a karakterbe a saját vágyainkat is belerakjuk, akár olyanokat is, amikről nem beszélünk, vagy nem is tudunk.

Deutsch Anita és Kinizsi Ottó szenvedélyes kvízesek. Amellett, hogy hol csak ketten, hol csapatban kocsmakvízekre járnak, a mindennapi életükben is igyekeznek mindent játékká formálni. Születésnapokra, ünnepekre különböző feladatokból álló játékokat találnak ki egymásnak, amibe gyakran ismerőseiket, de előfordul, hogy még a szomszédot, a sarki boltost, vagy a virágárust is bevonják. Saját otthoni kvízeket találnak ki, de az is előfordult már, hogy szabadulószobává változtatták az otthonukat, sőt még az utcát is.

 
Ilusztráció:
 Freepik
 

A társasjátékosok különleges világáról bővebben a szerdai Ötös január 10-ei adásában hallhattak – amit teljes egészében meg is hallgathatnak a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Ötös – Szalai Krisztával és Epres Attilával
2024. január 10., szerda 10:00
Műsorvezetők: Szalai Kriszta és Epres Attila
Szerkesztő: Kerekes Bori